Selecteer een pagina

Een witwerkrand komt regelmatig voor op een Engelse bandsampler. Bij witwerk worden voornamelijk platsteken (afbeelding 3) geborduurd. Witwerk is een kleur-op-kleurtechniek. Dit betekent dat het garen dat gebruikt wordt de kleur van de stof heeft.
Om het borduurwerk beter zichtbaar te maken kunt u met een draadje extra borduren, bijvoorbeeld twee draden in plaats van één. Ook kan een dikkere dr aad gebruikt worden, bijvoorbeeld perlé no. 12. Maak eerst een proeflapje om het effect te beoordelen.

 


De rand bestaat uit een rand van verticale en horizontale segmentjes (afbeelding 4) en sterren die zijn opgebouwd uit dezelfde segmentjes (afbeelding 5).

 

 


Afbeelding 6 is de detailtekening van de losse motieven op de rand. Voor de volledigheid is de detailtekening van de stersteek die in juni voor het alfabet is gebruikt toegevoegd (afbeelding 7).

Let op: Op de tekening van de complete rand (afbeelding 1) is één hokje gelijk aan twee weefseldraadjes, bij de detailtekeningen is één hokje één gaatje en één streepje één draadje van de borduurstof.

Klik met de muis voor een groter plaatje bij onderstaande patronen.

Afbeelding 1

WitwerkDe witwerkrand kan ook in kruissteek worden uitgevoerd. Afbeelding 2 toont die variant.

Afbeelding 2