Selecteer een pagina

Eens in de twee jaar vindt het levend geschiedenis-festival De Slag om Grolle plaats in Groenlo in de Achterhoek. Tijdens het 3-daagse evenement transformeert het vestingstadje dan zoveel mogelijk naar 1627. De belegering van de stad wordt dan nagespeeld zoals deze heeft plaatsgevonden onder leiding van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik. Dit wordt gedaan samen met 1500 re-enactors van 18 verschillende nationaliteiten uit heel Europa.
Daarnaast wordt in het centrum het “leven van alledag” uitgebeeld. Ruim 1200 lokale bewoners steken zich in 17e-eeuwse kledij en leven dat weekend op straat onder authentieke bouwsels en tenten.

In de 17e eeuw waren er uiteraard in een Stad als Grolle (Zoals Groenlo in die tijd werd genoemd) een veelvoud aan ambachtslieden. Om de sfeer van 1627 zo dicht mogelijk te benaderen is de organisatie op zoek naar mensen die een ambacht kunnen uitbeelden en dit willen demonstreren aan het publiek.
De kernwaarden zijn kwaliteit en authenticiteit. Er wordt geprobeerd de beleving van 1627 evenaren. Daarom is de organisatie specifiek op zoek naar ambachten zoals deze in de 17e eeuw voorkwamen en zoeken ze ambachtslieden die gekleed in die tijd (iets vroeger zoals middeleeuws gekleed mag ook) zijn. Het is mogelijk om een kraam van de organisatie te gebruiken, maar eigen tent of kraam (mits periode-geschikt) mag ook.

Helaas is bij de gebruikelijke verenigingen van Oude Ambachten de aanwas nihil en de groepen worden steeds kleiner. Daarom richt de organisatie zich tot vereniging MerkWaardig als ambassadeurs van het prachtige ambacht van borduren.
Wie kan hen in contact brengen met ambachtslieden die dit stuk immaterieel erfgoed onder de aandacht van het publiek willen blijven houden én die in het 17e-eeuwse beeld zouden kunnen passen?
Neem dan contact op met Marjolein Houwer van de binnenstadcommissie van de Slag om Grolle.
Meer informatie over het evenement: www.slagomgrolle.nl