Selecteer een pagina

Activiteiten

TERUG IN DE TIJD
Activiteit :
Waar : Museum Het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
Openingstijden :
Periode : Van 9 maart t/m 28 april 2019

Dirkje van der Horst-Beetsma voelt zich vrij om haar eigen weg te volgen en heeft altijd een grote belangstelling gehad voor beeldende kunst, hoewel ze geen kunstopleiding heeft gehad.

Textiel en papier hebben haar voorkeur.  Het warme gevoel van stoffen , de verschillende materialen en technieken, de combinaties. Ook het hand borduren heeft grote belangstelling.

Dirkje begon in de jaren zeventig met het volgen van een cursus Textiele werkvormen. Toen merkte ze dat ze een goed kleurgevoel had. Ze houdt van het maken van haar werk. Uren, dagen achter de naaimachine. Ook tijdens een tentoonstelling zit ze soms in de ruimte te werken aan nieuw werk en ziet het publiek het ontstaan ervan. Veel van haar werken hebben een “flap”. Net als met het lostrekken van behang komt er iets anders te voorschijn. Ze werkt impulsief en aan inspiratie is geen gebrek. Het is om ons heen. Ze maakt foto’s van de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals: putdeksels, oud ijzer, waslijnen, opschriften, luchten, landschap, lijnen in architectuur, gesloten deuren, ramen, hekken enz. 

Sinds 1999 is Dirkje lid van de internationale Quilt Art groep, er is een boek van haar werk: “And then there was Light” en op dit moment is ze is bezig met een serie werken over luchten/landschappen. Mooi–weer luchten; storm; ‘t landschap waar zij opgegroeid is, enz. Ook gebruikt ze oude familiefoto’s die op stof zijn afgedrukt. Er zijn zoveel verhalen en herinneringen.

Meer informatie: www.weverhuis.nl, tel. 071-3010687

 

‘Wonderland’
Activiteit :
Waar : Kunstgalerij High Five Art, Hoogbraak 5, Baarle – Nassau
Openingstijden : 1ste en 3de zaterdag en zondag van de maand van 13:00 tot 17:00. Op afspraak : 0651159414 - http://www.highfiveart.nl/contact
Periode : 5 mei tot 16 juni 2019

Een tentoonstelling met het werk van Alexandra Drenth en Ineke Smienk

Alexandra Drenth

Het werk van Alexandra Drenth dat tentoongesteld wordt in de Kunstgalerij High Five art in Baarle – Nassau is rijk aan kleuren, natuur, dieren en mensen die lijken op te gaan in kleden van flora en fauna. Op het eerste gezicht zou je denken dat deze werken oneindige geluks- ervaringen zijn, het versmelten van de mens met de natuur in al haar geuren en kleuren. In werkelijkheid is de kunstenaar neerslachtig en somber als het gaat om de aarde en daarmee het natuurbehoud. De bezorgdheid om de aarde is groot en er valt weinig optimisme te bespeuren als je het nieuws volgt. Ontbossing, het uitsterven van diersoorten, de plastic soep in onze oceanen, de vraag is hoe lang wij nog doorgaan met onze manier van leven.
Om deze sombere gevoelens te verstoppen achter bloemenpracht en blijven hopen dat de mensheid tot inzicht komt zijn deze werken voor de kunstenaar zelf troostrijk en daarvoor in eerste de instantie gemaakt. Puur om het contact met schoonheid en de kracht van de aarde niet uit het oog te verliezen. Alexandra hoopt op een positief omslagpunt, op een Wonder dat de mensen zal treffen in het hart waardoor er blijvend mooie veranderingen op aarde zullen plaatsvinden. Misschien een sprookje of een droom maar een troostende en helende gedachte.
Dat is nodig in een tijd waar alles kwetsbaar lijkt.

Alexandra Drenth woont en werkt in Amsterdam Noord.

Sinds 2011 werk zij vooral in textiel, en maakt handborduurwerk in diverse collage vormen. Het centrale thema in haar werk is sensibiliteit, gezien vanuit een vrouwelijk perspectief, dit alles aangevuld met natuurlijke elementen zoals vogels planten en bloemen, rijk uitgevoerd in applicatiewerk. Hergebruik en opnieuw bewerken van textiel is het startpunt van al haar werk.

Ineke Smienk

Ineke Smienk stelt tijdens de expositie in de High Five Art gallerie in Baarle-Nassau haar recyce- objecten tentoon met als thema “Beschermengelen”. Een beschermengel heeft iedereen nodig, op de achtergrond iemand die met je mee kijkt en je beschermd waar nodig. Deze beschermengelen zijn gemaakt van gevonden of overgebleven materiaal, aangevuld met glas, hetzij gefused (versmolten) of gebrandschilderd.
“ Alles van waarde is weerloos”, schreef Lucebert. De gevonden en afgedankte materialen krijgen een nieuw leven in een heel andere vorm als waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren en worden daardoor weer waardevol.

Technieken waardoor stoffen ontstaan
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Openingstijden :
Periode : 20 januari t/m 5 mei 2019

Museum de Kantfabriek koestert zijn schatkamers

Museum de Kantfabriek bestaat in 2019 10 jaar; een mooie gelegenheid om 3 exposities te presenteren. We geven een inkijkje in onze depots, die vol staan met geschonken objecten. Het museum koestert opgebouwde kennis over ambachten, materialen en technieken. Het slaat een brug tussen bewaren, tonen en maken.

Daarnaast laten we werk van hedendaagse textielkunstenaars zien. Zo legt het museum de verbinding tussen historie en hedendaagse kunst.

1E EXPOSITIE

‘Technieken waardoor stoffen ontstaan’

20 januari t/m 5 mei 2019

In deze expositie laten we handwerktechnieken zien die stof doen ‘ontstaan’, zoals haken, breien, weven, kantklossen, vilten en nog veel meer. Zonder deze technieken zouden we nu nog bloot rondlopen en waren onze huizen niet zo mooi aangekleed.

De vele stukken uit het depot worden aangevuld met nieuw werk van de kunstenaars Anneke Kersten, Ank Hazelhoff, Roos Cox, Paulien van Asperen, Japien Waskowsky, Marloes en Marleen Jongen, Corry Hengeveld, Bonnie Horjus, Marijke van Epen, Jo-Anna Meyer, ‘Experikant’, Kitty Korver, Trees Philipsen, Brigitte Eertink, Ankie Doensen, Helma van Kleinwee en Karin Marseille.

Later in het jaar volgen nog 2 exposities:

– 19 mei t/m 25 augustus:
‘Technieken die stoffen bewerken en verwerken’

Met o.a. borduurtechnieken, quilten en kleding maken.

– 8 september t/m 29 december:
‘Van object naar verzameling – van verzameling naar object’

Het gehele jaar door zijn er demonstraties van handwerktechnieken. Kijk voor het volledige programma op onze site.

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
www.museumdekantfabriek.nl