Selecteer een pagina

Activiteiten

2019 – Museum de Kantfabriek bestaat tien jaar
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Openingstijden :
Periode : Van 8 oktober tot 1 april dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur. Van 1 april tot 7 oktober dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

  Het is een goede gelegenheid om de mooie geschonken objecten uit onze depots tentoon te stellen tesamen met werk van hedendaagse textielkunstenaars.

Museum de Kantfabriek viert dit jubileum o.a. met een drietal exposities:

  • 20 januari t/m 5 mei ‘Technieken waarmee stoffen ontstaan’.

  • 19 mei t/m 25 augustus ‘Technieken om stoffen te bewerken en verwerken’.

  • 8 september t/m 29 december ‘Van object tot verzamelingen’.

In de eerste periode is aandacht voor haken, breien, weven, kantklossen, vilten en alle andere handwerktechnieken waarmee stoffen gemaakt worden.
De vele stukken uit depot worden aangevuld met werk van o.a. de wevers Anneke Kersten, Ank Hazelhoff, Roos Cox, Paulien van Asperen, Japien Waskowsky, Marloes en Marleen Jongen, Corrie Hengeveld en Jo-Anne Meyer. De groep ‘Experikant’ toont speciaal voor deze expositie gemaakt modern kantkloswerk. Daarnaast is viltwerk van Kitty Korver, Trees Philipsen en Brigitte Eertink en frivolité van Ankie Doensen te zien.

Door het hele jaar is er een handwerkatelier, waar gewerkt kan worden met de diverse technieken die in de verschillende periodes van de exposities te zien zijn.

Tijdens het eerste blok weeft Els Savenije op een Magic Dobby, beschikbaar gesteld door de Firma Louët. Verder zijn er diverse weefgetouwen waarmee demonstraties worden gegeven en bezoekers zelf kunnen weven. De quiltdemonstraties worden verzorgd door leden van het Quiltcafé. 

Kijk voor het volledige programma op onze website www.museumdekantfabriek.nl

Textiel Festival Weerribben
Activiteit :
Waar : Diverse lokaties: Oldenmarkt, Ossenzijl, Kalenberg, Paasloo
Openingstijden :
Periode : 14, 15 en 16 juni 2019
Thema van het festival in 2019: Vreemde Vogels

De voorbereidingen voor de derde editie van het Textiel Festival Weerribben zijn gestart.
Op 14, 15 en 16 juni 2019 zal een mooi programma gepresenteerd worden, met o.a. een kramenmarkt, een textiel kunstroute, een wedstrijd en een modeshow.

Thema van TFW 2019 is Vreemde Vogels.
De wedstrijd heeft als titel Pronken met andermans veren.

Voor ons is het van belang om de wedstrijd onder de aandacht te brengen.
https://textielfestivalweerribben.nl/festival/wedstrijd
en eventueel ook het project “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is”
https://textielfestivalweerribben.nl/festival/evz-project

Ook is er nog plaats voor belangstellenden die een kraam willen huren.
https://textielfestivalweerribben.nl/festival/kramenmarkt.

Alle informatie is hier te vinden: https://textielfestivalweerribben.nl/

 

Weekend vol Batik in Taman Indonesia
Activiteit :
Waar : Kallenkote 53, 8345 HE te Kallenkote
Openingstijden :
Periode : 23 & 24 februari 2019

Het weekend van 23 & 24 februari organiseert dierenpark Taman Indonesia samen met batik kenner en kunstenaar Sabine Bolk een weekend in het teken van Indonesische textiel. Tijdens deze 2e editie staat het thema ‘dieren in textiel’ centraal. Zo zullen er prachtige danskostuums, een batik expositie en dierenverhalen door de tuin te zien zijn. Op zondag is het batikplein geopend met diverse batik & textiel producten van diverse ontwerpers uit Nederland en Indonesië.

Thema: Dieren in Textiel

Op beiden dagen zal de bijzondere expositie ‘dieren in textiel’ te zien zijn, samengesteld door batik kenner en kunstenaar Sabine Bolk. Niet alleen batik, maar ook hoofddeksels en danskostuums passeren de revue. Deze expositie vindt plaats in het eethuis van Taman Indonesia.

Ook in het dierenpark zelf, vind je textiel tussen de dieren. Voor de kinderen is er een speurtocht waarbij de verhalen van de dieren naar voren komen. Via een speciale route vind je de weg tussen de dieren in textiel.

Speciaal: Batik Workshop op 23 februari

Op 23 februari wordt een exclusieve batikworkshop gegeven onder leiding van Sabine Bolk en Shuen-Li Spirit. Zij vertellen je over de rijke geschiedenis van deze techniek, in 2009 geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco, en helpen je op weg in het ontwerpen en uitvoeren van een eigen batik ontwerp. Aanmelden is hiervoor wel verplicht, en kan via de website van Taman Indonesia. www.taman-indonesia.nl

 Laat je indonesisch textiel onderzoeken op het Batikplein

Op 24 februari vindt een mini- pasar plaats met 6 standjes vol batik & textiel. Kleding, doeken, tassen en sieraden kunnen bekeken en gekocht worden. Tevens kun je je eigen batik doek, ikat doek of Songket meenemen, om bij Wastra Spreekuur door de kenners onder de loep te laten nemen. Van welk eiland, welke techniek en uit welke periode is de doek afkomstig? Dat zijn vragen waar de textielkenners antwoord op kunnen geven.

Bij de Photobooth kun je op de foto gewrapt in –natuurlijk- Batik! Maak je batik statement, en laat een mooie foto achter bij de photobooth.

Toegangsprijs: 9,50 p.p. online 8.95 p.p.
Deelname Batik Workshop: 44,50 p.p. te reserveren via www.taman-indonesia.nl

Website: www.taman-indonesia.nl
Organisatie: Taman Indonesia
Email: info@taman-indonesia.nl