Selecteer een pagina

Activiteiten

MEET AND GREET met Minke van de Zande
Activiteit : Museum
Waar : Museum de Kantfabriek Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
Openingstijden : 11.00 tot 17.00 uur
Periode : 6, 7, 8 augustus

Japanse dame met schildpad links Minke van de Zande 2018, rechts kopie houtprint Gakutei ca 1855-1

Japanse prenten in textiel

Minke  werkt aan haar nieuwste project in het Museum

Haar werk is uitzonderlijk en uniek. Wij, als Museum de Kantfabriek, hebben de primeur van haar werk. De manier waarop zij Japanse prenten uit ca 1830 , komende uit het depot van het Volkenkundig Museum Leiden, heeft vertaald in zijde, is textielkunst van zeer hoog niveau. Zij gebruikt diverse technieken zoals goudborduren, weven, breien, naaldkant, macramé en Komihimo.

TENTOONSTELLING: LANGDRADIG? STEEKHOUDEND!
Activiteit :
Waar : Ennekerdijk 11 7622 ED Borne T 074 2669636
Openingstijden : di. t/m zo. 13.30 - 17.00
Periode : 1 september t/m 15 december 2019

Een herontdekte ambtelijke kunstvorm in een nieuw jasje

Op zondag 1 september vindt in Museum Bussemakerhuis in Borne de opening plaats van de tentoonstelling ‘Langdradig? Steekhoudend! Een herontdekte ambtelijke kunstvorm in een nieuw jasje’.

Het Bussemakerhuis staat dit het najaar in het teken van borduren door de eeuwen heen. Met lange draden, steekje voor steekje een stof versieren in allerlei vormen en materialen. Borduren is een eeuwenoude naaldkunst die de laatste jaren opnieuw is ontdekt door vooraanstaande modeontwerpers, kunstenaars en hobbyisten.

Van een geborduurde designbank in de Opkamer tot kleding en wandversiering. In het oude monumentale gebouw van het Bussemakerhuis lijken deze moderne borduurwerken helemaal op hun plek in het interieur. Je ziet hedendaags werk in bruikleen van o.a. Tjitske Dijkstra en Beatrix Kerkhof. Ook is er prachtig borduurwerk van de 18de en 19de eeuw met historische waarde te bewonderen uit de eigen collectie van het museum. Kom langs en laat je verrassen door de kleurrijke hedendaagse uitvoeringen van de borduurkunst!

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van 1 september tot en met 15 december. In deze periode worden rondom de tentoonstelling diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.bussemakerhuis.nl.

Het Bussemakerhuis: het verhaal achter de bakermat van de Twentse textielindustrie

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven linnenhandelshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en als museum is opengesteld voor publiek.
Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een fabrikeur en nauw daarmee verbonden het leven van de doopsgezinden in de 18e en 19e eeuw in Twente.

Tentoonstelling van geborduurde littekens en hun verhalen verbindt design en zorg
Activiteit :
Waar : Den Bosch en Tilburg
Openingstijden :
Periode : 30 augustus - 27 oktober 2019

Ontwerper Joost van Wijmen legt intieme veranderingen aan
ons lichaam bloot binnen uniek designproject

De afgelopen jaren verzamelde designer/ kostuumontwerper Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde. Deze verzameling is onder de naam ENCOUNTER#6 in september en oktober 2019 te zien in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en in het TextielMuseum Tilburg.

Gestolde getuigenissen

Doormiddel van designstrategieën haalt Van Wijmen binnen ENCOUNTER#6 informatie op bij verschillende doelgroepen over de impact die littekens hebben hun eigen lichaamsbewustzijn en welke gevolgen dit heeft voor de sociale interactie met anderen.

Van Wijmen ontmoette reeds kinderen, pubers, volwassenen en ouderen tijdens meer dan honderd geënsceneerde ontmoetingen – live-encounters – op verschillende plekken; een middelbare school, bij een zorginstelling en in een bibliotheek, maar ook in een ziekenhuis en winkelcentrum, in musea en op pleinen. Niet alleen kopieerde Van Wijmen hun litteken op transparant folie, maar hij verzamelde ook het verhaal van vaak intieme veranderingen erachter.

Er is inmiddels een grote verzameling hand geborduurde littekens. Ze onthullen kleine en grote persoonlijke verhalen die tegelijkertijd universele thema’s blootleggen en bespreekbaar maken, zoals als intimiteit, privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten, deelnemen en gezien worden. Deze handgemaakte borduurwerken vormen een levende collectie, die ons op een andere manier naar ons (veranderende) lichaam laat kijken. Ze reizen in een mobiel expositiemeubel langs bibliotheken, musea, ziekenhuizen.

Design Research

ENCOUNTER #6 is onderdeel van een groter doorlopend onderzoeks- en designproject. Onder de naam ENCOUNTER onderzoekt Joost van Wijmen door middel van verschillende geënsceneerde fysieke ontmoetingen hoe ons lichaam tijdens ons leven verandert en welke impact deze verandering heeft. Dit gebeurt op een directe, praktische en onderzoekende manier. Binnen ENCOUNTER worden designstrategieën ingezet om kennis te vergaren over sociale vraagstukken.

“In mijn werk als kostuumontwerper meet ik lichamen op of pas ik kleding aan. Daarbij raak ik anderen aan. Dit intieme moment vormde het uitgangspunt van mijn praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER. Hierin staat de aanraking niet meer ten dienste van een toegepast ontwerpproces, maar is het het beginpunt van een analyse naar de relatie tussen mensen aan de hand van een ontworpen ontmoeting.”

Naast verhalen resulteren deze ontmoetingen ook in tastbare producten. In ENCOUNTER#6 zijn dit met de hand geborduurde littekens. Daarnaast ontwierp Van Wijmen ansichtkaarten met borduurpatronen van enkele littekens uit de collectie. In het TextielLab Tilburg ontwikkelde hij een machinaal geborduurde versies van de littekens. Zij zijn als broche draagbaar. Al deze producten maken de impact van het veranderend lichaam tastbaar en bespreekbaar. Tevens onderzoeken ze vraagstukken over ethiek en eigenaarschap binnen het project.

Met ENCOUNTER ziet Van Wijmen een rol weggelegd voor scenografische toepassingen van design research in het domein van de zorg, het onderwijs en mogelijk andere gebieden.

ENCOUNTER#6 – geborduurde littekens en hun verhalen van Joost van Wijmen is te zien in:

• Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch, 30 aug – 5 sept
• ETZ, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg, 16 sept – 6 okt
• TextielMuseum Tilburg 9 – 27 okt

Gedurende de expositie in het ETZ Tilburg vinden live-encounters plaats op zaterdag 21 en 28 september en 5 oktober. Dan zijn Joost van Wijmen en een borduurder in het ziekenhuis aanwezig om nieuwe littekens te verzamelen. In het TextielMuseum is op zondag 20 oktober een live-encounter.

Zie de agenda voor meer informatie: https://project-encounter.nl/agenda/