Selecteer een pagina

Activiteiten

Japanse prenten
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Openingstijden : 14.00 uur
Periode : 6 juli om 14.00 u.

Lezing om 14.00 uur op 6 juli In Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas.

Minke van de Zande is textielkunstenaar en heeft zich gespecialiseerd in de textiele vertaling van oude Japanse prenten. Zij exposeert in de tentoonstelling ‘Technieken om stoffen te bewerken en verwerken’ die te zien is t/m 25 augustus 2019 in Museum de Kantfabriek.

Minke vertelt over haar passie. Haar Japanse prenten bestaan uit een mix van zijde stoffen en vele handwerktechnieken zoals breien, weven, Japans borduurwerk, goud borduren, naaldkant, macramé, kumihimo en verschillende borduursteken. Voor het toepassen van de steken en aanbrengen van variaties op de originele prenten wil ze zoveel mogelijk aansluiten bij de esthetiek en kleur van het origineel.

Naast de lezing van Minke vertelt Daan Kok, conservator Japan en Korea van het Volkenkundig Museum in Leiden, over Japan en het bijzondere van Japanse houtdrukprenten uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Entree € 7,50 inclusief museumbezoek. Museumkaarthouders € 2,50

Aanmelden via info@museumdekantfabriek.nl

Japanse prenten
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Openingstijden :
Periode : 6 juli om 14.00 u.

Minke van de Zande is textielkunstenaar en heeft zich gespecialiseerd in textiele vertaling van oude Japanse prenten. Zij exposeert in de expositie ‘Technieken om stoffen te bewerken en verwerken’ in Museum de Kantfabriek die te zien is t/m 25 augustus 2019.

Minke vertelt op 6 juli over haar passie. Haar Japanse prenten bestaan uit een mix van zijde stoffen en vele handwerktechnieken zoals breien, weven, Japans borduurwerk, goud borduren, naaldkant, macramé, kumihimo en verschillende borduursteken. Voor het toepassen van de steken en aanbrengen van variaties op de originele prenten wil ze zoveel mogelijk aansluiten bij de esthetiek en kleur van het origineel.

Naast de lezing van Minke vertelt Daan Kok, conservator Japan en Korea van het Volkenkundig Museum in Leiden, over Japan en het bijzondere van Japanse houtdrukprenten uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Entree € 7,50 inclusief Museumbezoek. Museumkaarthouders € 2,50

Aanmelden via info@museumdekantfabriek.nl

Quilts
Activiteit :
Waar : pakhuis Koophandel aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden
Openingstijden : Woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. In juli, augustus en september ook op dinsdag open van 13.00 – 17.00 uur.
Periode : 5 juni 2019 tot en met 22 september 2019

Kunstwerken van textiel, gemaakt met passie en vol symboliek

Een tentoonstelling waar de verschillende aspecten van quilts aan bod komen.
Te zien op de tentoonstelling:
• Quilts met als thema Indonesië
• Quilts geïnspireerd door Amerikaanse motieven
• Wandkleden uit Peru.
• Quilts met een verhaal.

Over de tentoonstelling

Quilten is een bezigheid die dames verbindt waarin hun gevoelens tot uiting gebracht kunnen worden. Zij worden met passie en gedrevenheid gemaakt.

Tegenwoordig worden ook vaak quilts gemaakt met een bepaalde bedoeling . Een voorbeeld hiervan zijn de ‘troostdekentje” Deze worden door dames gemaakt en geschonken aan ouders die een kindje hebben verloren.
Op de tentoonstelling worden verschillende quilts getoond met het verhaal erbij over de maakster en de bedoeling van de quilt. Soms gebruikt men een traditioneel motief (zoals de logcabin, van Amerikaanse quilts) soms geven de quilts de geschiedenis weer van hun geboorteland.
Onder een quilt verstaan we een doorgestikte deken. Het wordt gemaakt van drie lagen textiel, die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn of patchwork. Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse cuchia, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt. Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleuren, dessins en vormen en grootte aan elkaar genaaid worden. Hierdoor ontstaan ontelbare mogelijkheden zodat het originele eindproduct vaak een waar kunstwerk is geworden.
De quilt heeft in Europa lange tijd de functie gehad van deken. Pas in de 19 de eeuw werd het maken van quilts met patchwork populair Dit nam weer af door de opkomst van de textielindustrie. In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika waar quilt heel populair werd. Het duurde tot de jaren zeventig van de vorige eeuw dat het quilten vanuit Amerika weer terugkwam naar Europa en nu tegenwoordig door velen weer wordt beoefend.
De wandkleden uit Peru zijn een verhaal apart en geven een weerslag van de geschiedenis van de Inca bevolking weer. In deze wandkleden komen spirituele uiting.
De tentoonstelling is te zien vanaf 5 juni tot 22 september in het andere museum van oldtimer tot kant, Oostersingel 8 te Leeuwarden

Het museum is goed te bereiken vanaf het NS-station Leeuwarden. Lopend ongeveer 15 minuten. Per bus, stadslijndienst 8, uitstappen bij de halte Oosterkade (Vlietsterbrug). Komt u met de auto volg dan de borden van de parkeergarage Hoeksterend. Vanuit hier is het enkele minuten lopen. Parkeren kan ook bij het museum, hier geldt de blauwe zone.

Groepen op afspraak.
In het andere museum van oldtimer tot kant is veel te zien. Het museum omvat een collectie oldtimers, meccano, radio’s, fototoestellen en een grootspoortreinbaan. Tevens is er een collectie textiel omvattende kant, kant materialen merklappen en naaigerei. De 18e -eeuwse stijlkamer gewijd aan Maria Louise van Hessen-Kassel, laat u de 18e -eeuwse kanten zien die ook zij aan haar kleding droeg. Tevens is de tentoonstelling over het leven van Mata Hari ook nog te zien in het museum.