Selecteer een pagina

Activiteiten

Letland-dag
Activiteit :
Waar : TRC, Hogewoerd 164, Leiden
Openingstijden : 10.30-12.00 en 14.00-15.30
Periode : Woensdag 8 mei 2019

Het TRC organiseert op 8 mei a.s. een speciale Letland-dag. Dr. Ieva Pigozne (Instituut voor Letse Geschiedenis, Universiteit van Letland) komt begin mei voor een week naar Leiden en ze heeft toegestemd om op 8 mei twee lezingen te geven over kleding en textiel van Letland.

De ochtendlezing (vanaf 10.30) gaat over archeologische textielvondsten, en de middaglezing (vanaf 14.00) over lokale kleding van de 18de tot de 20ste eeuw. Meer details volgen zo spoedig mogelijk.

Indien u een of beide lezingen wilt bijwonen, geef u dan zo snel mogelijk op, want het aantal deelnemers is beperkt.  De entree is 7,50 euro per lezing, incl. koffie/thee.

Taal: Engels

Toegang: 7,50 euro per lezing; Registratie: info@trc-leiden.nl

Technieken die stoffen bewerken en verwerken
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
Openingstijden : 19 mei t/m 25 augustus 2019
Periode :

Museum de Kantfabriek koestert zijn schatkamers

Museum de Kantfabriek bestaat in 2019 10 jaar; een mooie gelegenheid om 3 exposities te presenteren. We geven een inkijkje in onze depots, die vol staan met geschonken objecten. Het museum koestert opgebouwde kennis over ambachten, materialen en technieken. Het slaat een brug tussen bewaren, tonen en maken.

Daarnaast is het werk van hedendaagse textielkunstenaars te zien. Zo legt het museum de verbinding tussen historie en hedendaagse kunst.

Binnenkort is het tijd voor de 2e expositie:

‘Technieken die stoffen bewerken en verwerken’

19 mei t/m 25 augustus 2019

In deze expositie staan borduren, quilten en het maken van kleding als ambacht én vak centraal. Een van de kunstenaars is Minke van de Zande, met haar serie ‘Surimono in silk’ uit 2018.

Minke heeft zich laten inspireren door 7 Japanse prenten (Surimono of houtprinttechniek van Yashima Gatukei) uit de 19de eeuw met afbeeldingen van zittende vrouwen, in een prachtig getekend decor vol met symboliek. De zeer voorname vrouwen zijn in haar nieuwe textiele prenten met zijde en gouddraad tot een kleurrijke schoonheid gebracht. Voor de vergelijking van de oude prenten en het werk van Minke worden 2 originele prenten getoond uit het depot van het Volkenkundig Museum uit Leiden. Minke gebruikt diverse technieken in haar werk zoals (Japans, Kumihamo, goud) borduren, weven, breien, macramé en naaldkant. Haar werk nodigt uit om van zeer nabij bewonderd te worden.

Verder is recent werk te zien van Ad van Aart, Cherilyn Martin, Ine Keitz, Marijke van Welzen, Monique van Munster, Syts Wille, Wille-Meike Brand, Willy Schut, Yvonne de Boer, Yvonne Scheele-Kerkhof, Annemie Holla, Jeanny Cobben, Mieke Wille, Geertje Westra, Jessica de Boer en een presentatie van de deelnemers van het Quiltcafé.

In het najaar volgt de expositie ‘Van object naar verzameling – van verzameling naar object’ in het museum (8 september t/m 29 december). Bovendien zijn er het hele jaar demonstraties van handwerktechnieken. Kijk voor het volledige programma op de website.

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
www.museumdekantfabriek.nl

Weversmarkt Hoorn
Activiteit :
Waar : Grote- en de Kleine Noord, Hoorn
Openingstijden : 10 - 17 uur
Periode : 10 juli 2019

De Weversmarkt vindt plaatst op 10 juli 2019. Op de Grote- en de Kleine Noord in het centrum van Hoorn zal het van 10 – 17 uur weer één groot feest zijn met meer dan 190 kramen. Kramen vol weef-, brei-, haak-, vilt- en kantkloswerk alsmede materialen, tijdschriften en boeken.

Voor meer informatie, zie Facebook onder Weversmarkt Hoorn nh.

Of stuur een e-mail naar weversmarkt@gmail.com.