Selecteer een pagina

Activiteiten

Verwoven Verwondering
Activiteit :
Waar : Museum Het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
Openingstijden :
Periode : Van 18 augustus tot en met 30 september 2018
Werken van Jessica van den Heuvel

Tijdens het afstuderen aan de Design Academy zocht Jessica van den Heuvel naar materiaal voor het verbinden van stoelen die symbool stonden voor mensen en kwam terecht bij lint. Het proefmodel (twee houten frames verbonden door gevlochten lint) bleek niet geschikt te zijn als zitting, maar was tweedimensionaal wel een mooi kunstwerk en lint bleek een verrassend materiaal te zijn.

Na haar afstuderen is Jessica een ontwerpbureau gestart met de naam ‘Instincts’ waar zij meubels en gebruiksvoorwerpen ontwerpt en in eigen beheer maakt. Zij werkt vooral met natuurlijke materialen op ambachtelijke wijze.

Het proefmodel van lint van haar afstuderen liet haar echter niet los en zij besloot om hiermee verder te gaan. In Jessica’s kunstwerken komen verschillende technieken met dit materiaal voor. De werken zijn gebaseerd op het thema verbinden en dit wordt op verschillende manieren toegepast. Denk aan het verbinden van mensen door middel van linten die symbool staan voor de overeenkomsten die je al snel zoekt bij het maken van contact. In later werk wordt er niet alleen gekeken naar mensen, maar ook naar verbindingen in bijvoorbeeld de natuur. Uit deze thema’s zijn haar collecties Connection, Drop, Nature en Illussion voortgekomen.

Gelijktijdig met de tentoonstelling van Jessica van den Heuvel is in de woonkamer een kleine presentatie te zien met reconstructies van kleding uit ca. 1574: van een hoge officier van de Watergeuzen en van een gewoon bemanningslid van een Geuzenschip, levensgroot en echt gedragen (maar zonder kogelgaten). “De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” is gemaakt door Geeske Kruseman.

Deze tentoonstelling is te zien van 18 augustus t/m 9 december 2018 en loopt vooruit op het Leids jaarthema van 2018: Water.

Meer informatie:

www.weverhuis.nl

www.jessicavandenheuvel.nl

www.instincts.nl

 

Goed gemerkt. Drie eeuwen Texelse merklappen
Activiteit :
Waar : Oudheidkamer Texel Kogerstraat 1 1797EN Den Burg tel. 0222 313135
Openingstijden : ma. t/m vr. 11-17 uur, za. 14-16 uur (het museum is op zon- en feestdagen gesloten)
Periode : 1 mei t/m 31 oktober 2018
Na jaren inventariseren en genealogisch onderzoek door Riek Bruin-Jansen hangen de tot nu toe bekende Texelse merklappen bij elkaar in één ruimte.
Een enkele merklap is in het bezit van het museum, maar bijna alle lappen zijn eeuwen gekoesterd en zorgvuldig bewaard in de familie van de maaktster en voor deze speciale tentoonstelling in bruikleen gegeven.
De maaksters zijn veelal bekend en hun achtergronden zijn onderzocht.
Wie de kenmerken van deze merklappen wil leren kennen, moet deze unieke tentoonstelling gezien hebben.
Met de bus te bereiken vanaf de boot.
open:
Chinese Klederdrachten en Textieltechnieken
Activiteit :
Waar : Gemeentelijk Verzorgingsgesticht, Zijlsterweg 17, Usquert
Openingstijden :
Periode : 8 – 9 SEPTEMBER 2018 - 11 – 17 UUR

Tijdens Monumentaal Usquert is in een monumentaal pand, het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht, een expositie van Chinese klederdrachten met speciale aandacht voor de textieltechnieken, die voor deze kleding gebruikt worden.

De originele klederdrachten zijn topstukken uit de collectie van textieldeskundige Ien Rappoldt, een collectie die ze tijdens vele reizen naar China heeft verzameld. Ien reist jaarlijks naar het zuidwesten van China, waar in afgelegen gebieden nog veel verschillende volkeren leven met een eigen taal, cultuur, handwerktechnieken en klederdracht.
Het versieren van de kleding gebeurt met verschillende technieken zoals batikken, borduren, zijdevilt applicaties, patchwork en vlechtwerk. Men kent een enorme variatie aan borduursteken, het gebruikte garen is meestal zijde. Een bijzondere variant is het tinborduren, waarbij kleine strookjes tin in het borduurwerk worden verwerkt.

Naast de kleurrijke klederdrachten toont de expositie in het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht kinderhoedjes, borduurvoorbeelden, indigostoffen en babydraagzakken, dé pronkstukken van de klederdrachten.

Ien Rappoldt is zelf aanwezig om te vertellen over de collectie, de gebruikte technieken en vragen te beantwoorden. Een vriendinnengroep van Ien, al bekwaamd in de Chinese textieltechnieken, geeft demonstraties.

Voor compleet programma www.monumentaalusquert.nl.