Selecteer een pagina

Activiteiten

LET OP!
In verband met het Coronavirus kunnen activiteiten worden geannuleerd of verzet.
Informeer altijd vooraf bij de organisatie van de activiteit zelf of deze wel of niet doorgaat.

Textielschatten
Activiteit : Tentoonstelling
Waar : `t Andere Museum van Oldtimer tot kant, Pakhuis Koophandel, Oostersingel 8, 8921 GA Leeuwarden
Periode : 15 april 2021 tot 1 mei 2022

Topstukken uit de collectie van ‘t andere museum, zoals die in de loop van de afgelopen 20 jaar tot stand is gekomen.

Hoofdbestanddeel van de textielcollectie van het museum wordt gevormd door de kantcollectie. De tentoonstelling laat u onder meer bijzondere kanten zien vanaf de 18e eeuw tot aan de jugendstil periode.
Op het gebied van hedendaags kant zijn er een aantal topstukken te zien gemaakt door Yvonne Scheele – Kerkhof, die gedurende een deel van de tentoonstelling getoond zullen worden.
Daarnaast worden er ook merklappen en stoplappen geëxposeerd. Heel bijzonder zijn een aantal Friese merklappen waar teksten op vermeld staan.
Tevens maakt een uitgebreide collectie naaigerei bestaande uit onder andere chatelaines en naaidozen deel uit van deze tentoonstelling.
Verspreid door het museum zullen quilts te bewonderen zijn,
Bijzondere streekkleding uit Albanië en textiel uit Peru, meegenomen van buitenlandse reizen, maken deze tentoonstelling tot een bijzonder geheel.

Rondom deze tentoonstelling zullen arrangementen georganiseerd worden. Raadpleeg hiervoor de website van het museum.
Tot slot zullen de verhalen die verteld worden rondom de textielschatten het geheel verlevendigen en zullen er demonstraties kantklossen gegeven worden.

Voortborduren van merklap tot canapé
Activiteit : Tentoonstelling
Waar : Museum Landgoed Verhildersum, Wierde 40, 9965 TB Leens (Groningen)
Periode : 1 april tot 1 november 2021

.

In het nieuwe seizoen [2021] zijn in de museumboerderij 75 bijzondere merklappen van Verhildersum te bewonderen. Alle merklappen werden nauwkeurig beschreven door Elly Hommes – Wibbens. Jan Pieter de Groot heeft met genealogisch onderzoek achterhaald wie de maaksters van de lappen zijn. Dat verhaal laten we zien op de tentoonstelling en in het bijbehorende boek Merklappen en hun maaksters. Er is ook veel toegepast borduurwerk op kragen, sloffen en jurken uit de collectie van Verhildersum te zien. Nog nooit van een pronkrol gehoord? Komt dat zien!

 

 

100.000 bomen en een bos van draad
Activiteit : Tentoonstelling
Waar : Panorama Mesdag, Museum Het Valkhof, Museum Belvédère
Periode :

Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot laten zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken.

Op 6 maart 2021 wordt het kunstwerk onthuld in het Haagse Panorama Mesdag.
https://www.panorama-mesdag.nl 

De volgende tentoonstelling van het kunstwerk zal plaatsvinden in Museum het Valkhof. Daar is het werk van 24 juni tot en met 19 september te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Rettet den Wald’.
https://www.museumhetvalkhof.nl/

Uiteindelijk wordt het werk permanent getoond in de museumtuin van Museum Belvédère, om daar te vergroeien met de natuur.
https://www.museumbelvedere.nl/

 

Haute Bordure in het Fries Museum
Activiteit : Tentoonstelling
Waar : Fries Museum, Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden
Periode : 31 maart t/m 18 juli 2021

.

Ontdek dat borduren van alle tijden is en voor iedereen, jong en oud, man en vrouw! Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie, het laat zien wie je bent. In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

Museum de Kantfabriek
Activiteit : Museum
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Periode :

MUSEUM DE KANTFABRIEK VRAAGT UW HULP!
Van verschillende textielkunstenaars hebben we het aanbod gekregen dat zij een werk te koop aanbieden en het aankoopbedrag schenken aan ons museum.
Dit is een fantastische geste die we zeer waarderen.
Kijk voor deze actie op de link


Draagt u het museum een warm hart toe dan zijn suggesties en ideeën van harte welkom via info@museumdekantfabriek.nl. Daarnaast kunt u ons ook direct steunen door een financiële bijdrage, klein of groot. Dat kan door een bedrag over te maken op Banknummer NL70 RABO 0120537397 t.n.v. Museum de Kantfabriek o.v.v. ‘donatie’.
Mogen wij op u rekenen?
(Het Museum is ANBI gecertificeerd)

.