Selecteer een pagina

Activiteiten

Technieken waardoor stoffen ontstaan
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Openingstijden :
Periode : 20 januari t/m 5 mei 2019

Museum de Kantfabriek koestert zijn schatkamers

Museum de Kantfabriek bestaat in 2019 10 jaar; een mooie gelegenheid om 3 exposities te presenteren. We geven een inkijkje in onze depots, die vol staan met geschonken objecten. Het museum koestert opgebouwde kennis over ambachten, materialen en technieken. Het slaat een brug tussen bewaren, tonen en maken.

Daarnaast laten we werk van hedendaagse textielkunstenaars zien. Zo legt het museum de verbinding tussen historie en hedendaagse kunst.

1E EXPOSITIE

‘Technieken waardoor stoffen ontstaan’

20 januari t/m 5 mei 2019

In deze expositie laten we handwerktechnieken zien die stof doen ‘ontstaan’, zoals haken, breien, weven, kantklossen, vilten en nog veel meer. Zonder deze technieken zouden we nu nog bloot rondlopen en waren onze huizen niet zo mooi aangekleed.

De vele stukken uit het depot worden aangevuld met nieuw werk van de kunstenaars Anneke Kersten, Ank Hazelhoff, Roos Cox, Paulien van Asperen, Japien Waskowsky, Marloes en Marleen Jongen, Corry Hengeveld, Bonnie Horjus, Marijke van Epen, Jo-Anna Meyer, ‘Experikant’, Kitty Korver, Trees Philipsen, Brigitte Eertink, Ankie Doensen, Helma van Kleinwee en Karin Marseille.

Later in het jaar volgen nog 2 exposities:

– 19 mei t/m 25 augustus:
‘Technieken die stoffen bewerken en verwerken’

Met o.a. borduurtechnieken, quilten en kleding maken.

– 8 september t/m 29 december:
‘Van object naar verzameling – van verzameling naar object’

Het gehele jaar door zijn er demonstraties van handwerktechnieken. Kijk voor het volledige programma op onze site.

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
www.museumdekantfabriek.nl

TENTOONSTELLING: EEN LEVEN LANG WEVEN
Activiteit :
Waar : Het Bussemakerhuis, Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne
Openingstijden :
Periode : 12 februari t/m 12 mei 2019

Op zondag 10 februari opent Cécile van der Rijst een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de theedoek van Bauhaus tot Victor en Rolf.

KITTY VAN DER MIJLL DEKKER VERBONDEN MET BAUHAUS

Dit jaar bestaat de kunstacademie Bauhaus 100 jaar. Een mooie gelegenheid om onze prachtige collectie theedoeken samen met particuliere bruiklenen, ontworpen door Kitty van der Mijll Dekker uit te lichten.

Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling. Na haar opleiding aan de kunstacademie Bauhaus in Dessau had zij een eigen weefatelier in Nunspeet. Haar eerste contract om te ontwerpen voor de industrie was in 1934 bij de firma Spanjaard in Borne. Daarna werd zij in 1935 ontwerpster bij de firma van Dissel in Eindhoven. Zij heeft vele internationale prijzen gewonnen met haar weefwerk.

Volg in de tentoonstelling de ontwikkeling van de theedoek door de jaren heen tot aan designers van nu, zoals studio Job en Victor en Rolf.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de weefzolder waar de grootste collectie in gebruik zijnde authentieke weefgetouwen van Nederland staat. Vrijwilligers maken daarop bijna dagelijks de prachtigste theedoeken!

De tento

onstelling is voor publiek te bezichtigen van 12 februari tot en met 12 mei. In deze periode worden rondom het thema diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Denk aan een workshop ‘Pimp je eigen theedoek’. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.bussemakerhuis.nl.

Over Cécile van der Rijst

Weven is de passie van de in 1962 in Borne geboren Cécile van der Rijst. Als kind had ze al een grote belangstelling voor textiele werkvormen. Later raakte ze door de bezielende uitleg van Jan van Nuenen en door de kennismaking met het Bussemakerhuis verknocht aan het weven, zijn lange geschiedenis, de precieze techniek van het ambacht en de prachtige en vaak ook verrassende stoffen die op het weefgetouw ontstaan. Inmiddels is ze is ruim 30 jaar als vrijwilligster en nu hoofd van de weefsters verbonden aan het Bussemakerhuis. De titel van deze tentoonstelling is haar dan ook op het lijf geschreven!

Het Bussemakerhuis: museum én rijksmonument

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven fabrikeurshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk in de historische kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend.

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie.

Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Nederland, maar na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een Doopsgezinde fabrikeur in de 18e en 19e eeuw in Twente.

Lammie’s liefde voor naald en draad
Activiteit :
Waar : Oudheidkamer Hoolt'N, Dorpsstraat 25/27, 7451BR Holten
Openingstijden : Dinsdag tm.zaterdag 13.30 tm. 16.00 uur
Periode : Van 26 maart t/m 26 oktober 2019
Een overzicht tentoonstelling van het werk van mevr. Lammie Steenhuis-Wierenga

De tentoonstelling belicht haar liefde voor textiel met werkstukken in diverse technieken o.a. weven merklappen, patchwork, kleding enz.

Geboren en getogen in Garmerwolde [gr.] in 1959 naar Holten verhuisd,

In 1955 lid geworden van Nederlandse Bond Van Plattelandsvrouwen, nu Vrouwen Van Nu, Daar heeft zij zich jaren lang  ingezet door het geven van diverse
cursussen en workshops in de meest uiteen lopende handwerktechnieken, in Holten maar ook Provinciaal en Landelijk en zat in diverse commissies en besturen zowel Plaatselijk als provinciaal en ook Landelijk heeft zij haar kennis ingezet .

www.oudheidkamerholten.nl