Selecteer een pagina

Activiteiten

Tweedehands textiel- en textielboekenmarkt
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
Openingstijden : 11 16 uur
Periode : Zondag 20 oktober 2019

Museum de Kantfabriek organiseert een tweedehands markt in samenwerking met ‘Merkwaardig’ (vereniging van liefhebbers van merklappen) en ‘LOKK’ (Landelijke Organisatie van Kant Kunst). Er worden allerlei textiele zaken aangeboden, zoals:

  • garens, fournituren, stoffen, gereedschappen, borduurwerken en alles wat je aantreftbij een handwerkster. Deze markt vindt plaats in het Atelier bij het museum én op het voorterrein.
  • tweedehands textielboeken en tijdschriften. Deze markt vindt plaats in het leslokaal vanhet museum.

De entree voor de markt is gratis.
Aankopen op de markt zijn alleen mogelijk tegen contante betaling.

Voor museumbezoek geldt het normale entreetarief.

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst
www.museumdekantfabriek.nl

Handwerkbeurs Gent 2019
Activiteit :
Waar : Flanders Expo - Gent
Openingstijden :
Periode : 8 t/m 10 november 2019

De derde editie van de Handwerkbeurs in Gent vindt plaats in november 2019.

De Handwerkbeurs Gent vindt in 2019 voor de derde maal plaats!
De grootste beurs op het gebied van textiele hobby’s in België vindt plaats van 8 t/m 10 november 2019 in de Flanders Expo in Gent.

De kracht van de Handwerkbeurs is dat er uitsluitend textiele hobby’s te vinden zijn. Borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode, alles wat met textiel te maken heeft is hier te vinden. We hebben voornamelijk positieve berichten ontvangen van bezoekers én standhouders!

In 2019 is ontwerpster Maria Suarez te gast! Er komt een quilt- en borduurtentoonstelling, ook geeft Marie elke dag workshops.

Meer informatie: klik hier.

Duizend Speldenprikken
Activiteit :
Waar : Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam
Openingstijden : dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Periode : Voorjaar 2020

In het voorjaar van 2020 komt Museum De Koperen Knop met een bijzondere textiele expositie, getiteld Duizend Speldenprikken. Deze expositie wordt verzorgd door zeven kunstenaars, die verenigd zijn in de groep StiQS. Zeven gedreven vrouwen, die met elkaar aantonen dat textiel wel degelijk een onlosmakelijk deel uitmaakt van de kunstuitingen anno nu.

TEXTIELE KUNST

De zeven kunstenaars van StiQS hebben textiel al lang voordat het (weer) in het middelpunt van de kunstwereld kwam te staan als hun medium gekozen. Textiel is na de jaren zestig van de twintigste eeuw, waarin het experiment hoogtij vierde, verbannen uit de kunstwereld. Textiel werd in die jaren zestig als te ambachtelijk beschouwd om kunst te kunnen zijn. Maar daarin kwam verandering. Rond 2000 werd textiel opnieuw een basismateriaal dat ook in musea weer als kunst gepresenteerd wordt. Vaak werd in het begin daarbij nog uitgegaan van traditionele technieken. Maar de traditie is intussen in het visuele beeld losgelaten, waardoor de textiele werken volkomen bij de huidige tijd horen. Een goed voorbeeld daarvan geeft het werk van de Textielgroep StiQS, die bestaat uit Teuny Bakker, Gonny de Bekker, Flox den Hartog Jager, Marga Lansink, Nettie Ploeg, Marieke Steenhorst en Astrid Streng. Gedreven textielkunstenaars!

DE EXPOSITIE

De op een bijzondere wijze door gedrevenheid van de groep ontstane kunst is van 5 maart tot en met 18 april 2020 in Museum De Koperen Knop te zien. Daarbij wordt duidelijk dat textiel als medium een aantal unieke eigenschappen heeft, waarvan kunstenaars goed gebruik maken. Allereerst de vele technieken waarmee je textiel kunt bewerken. Maar ook de gelaagdheid van beeld en steken en de tactiliteit, hoe textiel aanvoelt, en de aaibaarheid. Deze aanvoelende tactiliteit verbergt de subtiel kritische noot, die de kunstenaars soms in hun werk leggen, waardoor deze wordt verfijnd tot een speldenprik. Het vereist tijd en geduld van de toeschouwer om deze speldenprikken te kunnen lezen en duiden. Tijd, geduld en de duizend speldenprikken zijn ook nodig om de werken te maken. Textielkunst kan immers daarom met recht slow art genoemd worden.

HET MUSEUM

Museum De Koperen Knop is gevestigd in een statige boerderij in Hardinxveld-Giessendam (Binnendams 6, 3373 AD). Voor inlichtingen mailt u koperenknop@koperenknop.nl, belt u met 0184-611366 of kijkt u op de website www.koperenknop.nl. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum heeft ook een permanent gedeelte, bijgebouwen, een museumcafé met terras en meer. Laat u eens verrassen in een bijzondere ambiance.