Selecteer een pagina

Activiteiten

MERKLAPPEN uit de Collectie Aafke Buurs
Activiteit :
Waar : Honig Breethuis, Lagedijk 80,1544 BJ Zaandijk
Openingstijden : donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Periode : 16 juni t/m 19 augustus 2018

Het Honig Breethuis toont van 16 juni t/m 19 augustus zeldzame antieke merklappen uit de collectie Aafke Buurs-Brand. De verzameling, die mevrouw Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privé collectie. Zij geeft een beeld van de specifieke motieven en borduurtechnieken, zoals deze van de 17e t/m de 19e eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek, Waterland, Marken, West-Friesland en Amsterdam. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C & J HONIG.

Begrip in merklap minnende kring

Aafke Buurs is lid van de vereniging “Merkwaardig” voor Liefhebbers van Merklappen. Van jongs af aan ontwikkelde zij een liefde voor handwerken en textiel, zoals het vervaardigen van poppenkleertjes. Na haar pensioen startte ze met het verzamelen van antieke merklappen, waarvoor zij menige markt en veiling afstruinde en gaandeweg een goede neus ontwikkelde. Daarmee vormt de Collectie Aafke Buurs een begrip in merklap minnende kringen.

Van monogram tot wijze maagd

Merklappen kwamen oorspronkelijk voort uit het gebruik linnengoed te voorzien van een geborduurd monogram of (huis-)merk. Zo viel het te herkennen als het naar wasserijen werd gebracht of op bleekvelden te drogen gelegd. Gaandeweg gingen meisjes en jonge vrouwen er toe over alfabetten, cijferreeksen en motieven te borduren als oefening in handwerken. Zo bracht Broek in Waterland veel zogenaamde ‘tekstdoeken’ voort, voorzien van namen, leeftijd en jaartal. Naast geometrische figuren, waartoe het regelmatige weefsel zich goed leende, ontstonden er ook gestileerde beeltenissen van mensfiguren, bloemen, bomen, vogels, zeilschepen en bouwwerken ook symbolische voorstellingen van heraldische aard of naar Bijbelse verhalen. Zo werd in de Zaanstreek tijdens Gouden Eeuw onder doopsgezinden het motief populair van de gelijkenis van de wijze en de dwaze maagden uit het Nieuwe Testament.

De collectie Aafke Buurs bevat twee fraaie voorbeelden van merklappen met dit motief, daterend uit 1666 en 1672. Hierop zijn ook andere symbolische voorstellingen te zien, zoals de “Hollandse Tuin” en de “Verspieders van Kanaän”. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingsuren van het Honig Breethuis: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.honigbreethuis.nl

Landelijke Weefdag
Activiteit :
Waar : Veluwehal, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld
Openingstijden : 10.00 - 16.00 uur
Periode : 3 november 2018

FEEST!

Is het thema van de Landelijke Weefdag op 3 november 2018

Een toepasselijk thema omdat WEEFNETWERK dit jaar 10 jaar bestaat.

In het ochtendprogramma vertelt Mirja Wark over hoe er bij ons en ver weg om andere redenen feest gevierd wordt. Wij vieren feest omdat WEEFNETWERK 10 jaar bestaat. In Nederland vieren we feest bij een huwelijk, een geboorte of een kerkelijke gebeurtenis. Bij de woestijnbewoners in het noorden van Afrika vieren ze een huwelijk groots maar een geboorte niet. Bij de Wayuu uit Zuid-Amerika vieren ze meerdere feesten rond de dood van een familielid. Bij al deze bijeenkomsten is textiel belangrijk. Omdat we textielliefhebbers en wevers zijn, duiken we in de maakprocessen.

Het middagprogramma bestaat uit een modeshow. In deze show wordt zowel werk van leden van WEEFNETWERK geshowd, naar aanleiding van het thema van 2017: ‘Fraai getooid’, als werk van leerlingen van Atelier Quality uit Barneveld.

Er zijn meerdere tentoonstellingen te bezichtigen. De wedstrijdtentoonstelling heeft als titel: ‘Fraai Getooid’. Leden zijn vorig jaar geïnspireerd door sprekers en uitgedaagd om creaties te weven in alle mogelijke hoedanigheden ter aankleding of versiering van het lichaam. Daarnaast zijn er diverse tentoonstellingen met vrij werk. Tevens is het werk van cursisten, van de vele door WEEFNETWERK georganiseerde cursussen te bezichtigen.

De leveranciersmarkt is divers met een uitgebreid assortiment aan materialen. Bovendien worden bij veel stands demonstraties en uitleg gegeven om inspiratie op te doen.

De Landelijke Weefdag vindt plaats in de Veluwehal, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld. De bezoekersentree is via het restaurant bij de parkeerplaats.

Alle aanvullende informatie en een overzicht van de leveranciers vindt u op de website: www.weefnetwerk.nl

Samen jubileren
Activiteit : Museum
Waar : Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes
Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur
Periode : 14 juli t/m 2 september 2018

Deze zomer viert het Historisch Museum de Bevelanden in Goes het 10-jarig bestaan van het handwerkcafé in het museum. Daarbij is het 5 jaar geleden dat de merklapwedstrijd van de toen 25 jarige vereniging Merkwaardig in het museum werd gehouden.

De dubbelexpositie ‘Samen Jubileren’ geeft een overzicht van werk van zowel de deelnemers aan het handwerkcafé als de winnaars van de wedstrijd MERKwaardige LAPpen.

Samen Jubileren vindt plaats van 14 juli t/m 2 september in de educatieruimte van het museum.

Handwerkcafé

In 2008 werd in Goes een handwerkcafé opgericht op initiatief van lokale handwerksters. Ook hier werd de samenwerking gezocht met een museum. Het Historisch Museum de Bevelanden stelde in eerste instantie het museumcafé beschikbaar aan de handwerksters en later de educatieruimte. Een fijne ruimte waar handwerksters gastvrij kunnen verblijven tijdens het handwerkcafé. Het museum werkt graag mee aan het behouden en stimuleren van het immaterieel erfgoed. Op deze wijze is het mogelijk om het handwerkcafé laagdrempelig te houden. Het handwerkcafé vindt iedere 2e maandag van de maand plaats en is gratis toegankelijk. Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers elkaar helpen bij problemen en patronen uitwisselen.

‘Soms, anno 2007, hadden we het gevoel dat er niemand meer bezig was met borduren. Maar de verrassing dat er toch nog veel gehandwerkt wordt maakt blij en inmiddels zijn er vriendschappen ontstaan. Het meeleven in persoonlijke gebeurtenissen, lief of leed, het hoort er vanzelfsprekend ook bij. Het is altijd een fijne middag die we niet graag missen’ aldus Tanny Louwerse, initiatiefneemster van het handwerkcafé.

MERKwaardige LAPpen

De zomerexpositie van 2013, ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de landelijke vereniging MerkWaardig, werd afgesloten met de prijsuitreiking van de drie winnaars van de ‘waterlappen’. Het thema van de expositie MERKwaardige LAPpen. Allen vakbekwame borduursters. In de expositie ‘Samen Jubileren’ kunt u meer van de prachtige handwerken van Sari Dekker, Annely Vos en Marijtje Ceelen-Noordam bewonderen.

De expositie is te zien tijdens openingstijden van het museum, maandag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.