Selecteer een pagina

Activiteiten

60 jaar Provinciale Handwerk- en quilttentoonstelling Vrouwen van Nu Overijssel
Activiteit :
Waar : Locatie Het Bonte Paard, Deventerweg 87, 7415 MC Holten
Openingstijden : 10.00 tot 17.00 uur
Periode : woensdag 27 en donderdag 28 maart

In 2019 wordt voor de 60-ste keer de Handwerktentoonstelling in de provincie Overijssel georganiseerd.

Het thema van de tentoonstelling is “Heden en Verleden”.

Handwerken uit het verleden worden gepresenteerd. Zo zijn op de expositie bekende en onbekende werken te bewonderen van voormalig cursusleidster Lammie Steenhuis uit Holten, die op 25 maart 2018 is overleden. Ze maakte gebruik van haar vrouwelijke talenten en was binnen de provincie Overijssel en op landelijk niveau een bekende handwerkster.

Leden van alle plaatselijke afdelingen uit de hele provincie Overijssel leveren handwerkstukken in.

Verschillende technieken worden toegepast, zoals bijvoorbeeld quilten, borduren, breien, haken, kantklossen, naaien en vilten.

Aan de wanden hangen quilts in diverse stijlen. Andere handwerken worden op tafels gepresenteerd.

Tevens worden demonstraties gegeven. Ook wordt informatie verstrekt over het cursusaanbod voor het seizoen 2019 – 2020.

Verschillende ondernemers zijn met een handwerkstand stand aanwezig, zodat ter plekke materiaal aangeschaft kan worden.

Toegangsprijs €5,50; op vertoon van de ledenpas Vrouwen van Nu € 5.00

Heren vrije toegang.

Zie ook de website www.vrouwenvannu.nl/overijssel

Museum Masterclass – Textiel Festival 2020
Activiteit : Geen
Waar : Leiden
Openingstijden : Zie de website
Periode : t/m mei 2020

In aanloop naar het Textielfestival2020 worden er in vier Leidse museua workshops van vier (losse) dagen georganiseerd met het museum als inspiratiebron. De eindwerkstukken worden geëxposeerd in de musea tijdens het Textielfestival. MerkWaardig-leden krijgen korting en voorrang!

Klik hier voor alle informatie op een andere website.

2019 – Museum de Kantfabriek 10 jaar – Expositie ‘10’
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8 - 5961 GP Horst (L)
Openingstijden :
Periode : Drie periodes: zie het artikel

In het jubileumjaar 2019 besteedt Museum de Kantfabriek extra aandacht aan werk uit de depots. Naast de textielobjecten uit de depots is werk zien van hedendaagse textielkunstenaars in de jubileumexpositie ‘10’.

Het jaar 2019 is in 3 periodes verdeeld:
20 januari t/m 5 mei ‘Technieken waardoor stoffen doen ontstaan’

19 mei t/m 25 augustus ‘Technieken om stoffen te bewerken en verwerken’

8 september t/m 29 december ‘Van object tot verzamelingen’.

In de eerste periode is aandacht voor haken, breien, weven, kantklossen, vilten en alle andere handwerktechnieken, die stof doen ontstaan. De vele stukken uit depot worden aangevuld met werk van o.a. de wevers Anneke Kersten, Ank Hazelhoff, Roos Cox, Paulien van Asperen, Japien Waskowsky, Marloes en Marleen Jongen, Corrie Hengeveld en Jo-Anne Meyer. De groep ‘Experikant’ toont speciaal voor deze expositie gemaakt modern kantkloswerk. Daarnaast is viltwerk van Kitty Korver, Trees Philipsen en Brigitte Eertink en frivolité van Ankie Doensen.

In de tweede periode is naast borduurwerk en quiltwerk uit het depot, werk te zien van borduursters en quiltsters en van deelnemers aan het maandelijks Quiltcafe, veelal traditionele quilts. Verder is er quiltwerk van o.a. Marijke van Welzen, Cherylin Martin en Mieke Wille en borduurwerk van Minke van de Zande en Jeannie Cobben en Yvonne Scheele.

In de derde periode worden de diverse verzamelingen uit de depots geëxposeerd. Diverse verzamelaars stellen hun textiele verzameling beschikbaar voor deze expositie, o.a. Leporello boekjes, knopenverzameling, verzameling kinderhoedjes, zijtjes en handwerkgereedschap.

Door het hele jaar is er een handwerkatelier, waar gewerkt kan worden aan de diverse technieken die tijdens de verschillende periodes van de exposities te zien zijn.

Tijdens het eerste blok weeft Els Savenije op een Magic Dobby, beschikbaar gesteld door de Firma Louët. Verder zijn er diverse weefgetouwen, waarop demonstraties worden gegeven en waarop bezoekers zelf kunnen weven. De quiltdemonstraties worden verzorgd door leden van het Quiltcafé. Op deze manier maken de bezoekers kennis met de diverse technieken.

Kijk voor het volledige programma op onze website.