Selecteer een pagina

Activiteiten

Filter activiteiten

Activiteit soort :
Zoeken :
Theezakje borduren
Activiteit : Museum
Waar : Gorcums Museum
Openingstijden : Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Periode : Data: woensdag 16 mei en woensdag 29 augustus

Annely Vos deelt met ons haar manier om heel gemakkelijk een mooi theezakje in het thema Hollands Glorie te maken. Ideaal als cadeauzakje, al kunt u er natuurlijk ook thee in doen. U krijgt materiaal en een uitgebreide werkbeschrijving. Er zijn naalden en scharen aanwezig, maar neem gerust uw eigen naaigerei als u dat prettiger vindt werken.

Kosten: € 7,50

Aanmelden via j.versluis@gorinchem.nl

Goed gemerkt, 3 eeuwen Texelse merklappen
Activiteit :
Waar : Oudheidskamer in Den Burg op Texel
Openingstijden :
Periode : Vanaf 1 mei tot en met de herfstvakantie 2018

De kleine, maar fijne expositie is boven, en moet via een trap bereikt worden, omdat het gebouw uit 1599 stamt. De oudste merklap is van 1716 en door genealogisch onderzoek is bekend, welke bet-bet-overgrootmoeder van de eigenaar deze heeft gemaakt. Tot ca. 1850 werd op Texel in de oude traditie geborduurd. Bijna alle borduursters zijn getraceerd en hun levens zijn aan de vergetelheid ontrukt. Naast 10 meer bijzondere ‘rode lapjes’ zijn ruim 30 antieke merklappen te bewonderen.

Voor meer informatie

Lierse Kant, handwerktechnieken, pronkrollen en handwerkattributen
Activiteit :
Waar : "De Lunterse Hof" Veluwse Klederdracht en Lierse Kant Centrum Berkhofweg 7 6741 XP Lunteren
Openingstijden : Van 13:00 uur tot 16:00 uur
Periode : dinsdag 4 september en woensdag 5 september 2018

Aankondiging van onze jaarlijkse najaarsexpositie “Lierse Kant, handwerktechnieken, pronkrollen en handwerkattributen”.  Veel van mijn handwerken met diverse technieken worden dan tentoongesteld.

Voor meer informatie, zie de website van Fie van Dijk.

Tentoonstelling van patchwork en quilts
Activiteit :
Waar : Grote of Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42, 7411PE Deventer
Openingstijden : dagelijks van 10.00-17.00 uur. Zondag van 12.00-17.00 uur.
Periode : Donderdag 6 t/m zondag 9 september 2018

35e Algemene Tentoonstelling van patchwork en quilts

Georganiseerd door het Quiltersgilde

Zie voor actuele informatie: www.quiltersgilde.nl

Tentoonstelling “Licht en Schaduw”
Activiteit :
Waar : Mariakerk Bears (Frl)
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 13.00 - 17.00
Periode : juli, augustus, september 2018

Damastweversgilde

Denkend aan damasten zie ik wit tafellinnen, glanzend gemangeld zodat het strijklicht verrassende voorstellingen te voorschijn kan toveren. Ik zie de rijkdom van zijden behang en bekleding, waar langs de weelderige rokken van de dames strijken. Ik zie flakkerend kaarslicht, olielampen, gaslicht en dan opeens het harde elektrische licht en het ritmische geluid van het aanslaan van riet en doortrappen van binding en patroon op het Jacquard getouw.

Verleden tijd, een romantische droom

Mechanische weefgetouwen spuwen de meters stof in snel tempo uit, alleen het vast knopen van gebroken draden is handwerk gebleven. Is dat zo slecht? Nee, het was keihard werken in de weverij, zwaar lichamelijke arbeid.

Maar toch is er ook heimwee naar het ambacht, naar de kennis die verloren lijkt te gaan.

Gelukkig zijn ze er nog: speciale getouwen om damast op te weven, ooit ontworpen voor het thuis weven van linnengoed en zijn ze er nog: weefsters die ruimte hebben gemaakt om zo’n groot getouw te plaatsen en het ambacht in ere te houden.

We zijn met weinig, want het trekken van het patroon om daarna een paar slagen te weven kost tijd, het is een langzaam proces, maar als het ontwerp/ de tekening stukje bij beetje onder onze handen te voorschijn komt is er de rijke beloning.

Dan is er nog de opwinding van het vernieuwen binnen de traditie. Wij kunnen nu ontwerpen op de computer, hebben daardoor een breder scala van mogelijkheden. Ook het trekken van het patroon kan op 1 getouw(TC) al door de computer gebeuren.

Wij willen die beloningen, de voltooide damast weefsels, graag tonen aan al die liefhebbers van textiel, van weven en dus hebben we als Damastweversgilde een tentoonstelling georganiseerd met als onderwerp: Licht en Schaduw.

En omdat Leeuwarden/ Friesland de culturele hoofdstad van Europa is dit jaar en damast daar een onderdeel van hoort te zijn, vindt die tentoonstelling plaats in de kerk van Bears, een klein terpdorp,waar ooit de Uniastate stond, nu nog te zien in contouren, onder de rook van Leeuwarden en wel in de maanden juli, augustus en september. De tentoonstelling gaat daarna door naar Zwitserland, Estland, Zweden en Duitsland om ook daar de belangstelling voor thuis weven van damast weer aan te wakkeren.

Als extra is er in Bears drie keer de mogelijkheid om de boeiende lezing van Netty Weenink: “Damast uit de kast” bij te wonen. Lezing en tentoonstelling zijn gratis te bezoeken.

Lezing: “Damast uit de kast” door Netty Weenink

zondag 15 en 29 juli, 12 augustus: 14.30

Natuurlijk/Kunststof
Activiteit :
Waar : Het Arsenaal 1309, grand Café en Restaurant, Kloosterstraat 15 6981 CC Doesburg telefoon 0313 475863
Openingstijden :
Periode : 3 september t/m 29 oktober 2018

“geïnspireerd door Hundertwasser”, uitgevoerd in diverse plastics, gemaakt door Cisca Anthonisse

Textielkunst Nu is een groep vrouwen die onder de vlag van Vrouwen van Nu, zich bezig houdt met beeldende vormgeving in textiel.

Voor deze expositie laten zij zich inspireren door het thema natuurlijk/kunststof. Door te borduren, vilten, quilten, breien, haken of kantklossen met onder andere wol, katoen en zijde maar ook met plastic, nylon en andere kunstmatig geproduceerde materialen is een zeer afwisselende en soms verrassende collectie aan werkstukken ontstaan.