Selecteer een pagina

Activiteiten

Filter activiteiten

Activiteit soort :
Zoeken :
Jubileumexpositie van Afke Wullink
Activiteit : Museum
Waar : Villa Jacoba, Dorpsstraat 55, Heerde
Openingstijden : Dinsdag van 10-12 uur en van 14-16 uur, op donderdag van 10-12 uur, vrijdags van 14-16 en zaterdags van 14-16 uur.
Periode : 31 augustus tot 21 oktober

Komende maanden september en oktober zullen er in “Villa Jacoba” te Heerde prachtige niet eerder geëxposeerde merklappen, geboortedoeken, stoplappen, oefenlappen en perfecte vierkanten te zien zijn.

In 1977 is Afke Wullink in Marle bij Heerde begonnen met cursussen Merkappen maken en nu is dat dus 40 jaar geleden. De vele cursisten hebben in de afgelopen jaren de meest prachtige kunstwerken gemaakt. Al deze mooie doeken zijn de afgelopen jaren bij de cursisten thuisgebleven.

Nu is het jubileum een mooie gelegenheid om de ruim 100 mooiste niet eerder geëxposeerde merklappen tentoon te stellen.

Alle werken zullen door de cursisten worden beschreven met hun persoonlijk verhaal.

We hopen u allen te mogen begroeten in “Villa Jacoba” in Heerde.

De entreekosten zijn € 2,-

 

 

Van tijdverdrijf naar passie
Activiteit : Museum
Waar : Expositieruimte van het Gemeentehuis te Epe
Openingstijden : dinsdag t/m vrijdag van 10 – 12 en van 14 – 16 uur
Periode : 2 november t/m 22 december 2017

In november en december 2017 vindt er een tentoonstelling plaats van eigenzinnig borduurwerk van Ank Bos. Deze is te zien in de tentoonstellingsruimte “De Ring” in het gemeentehuis van Epe op de Markt.

Haar hele leven kan Ank het niet laten om op haar eigen creatieve manier bezig te zijn. Na een periode aquarelleren stapt ze over naar werken met textiel. Eerst ontstaan er een aantal quilts, maar uiteindelijk vindt ze haar weg in het borduren van merklappen en aanverwante lappen naar eigen ontwerp over zeer uiteenlopende onderwerpen.

Een cursus bij Afke Wullink over het gebruik van andere steken dan alleen kruisjes opent perspectieven. Het blijkt heel inspirerend om daarmee te experimenteren. Iedere steek geeft een eigen nuance en effect. Zo wordt het een sport om voor ieder onderwerp de juiste steek te kiezen. En zodoende een grote variatie aan te brengen.

Als lid van Merkwaardig, vereniging van liefhebbers van merklappen, neemt zij deel aan groepstentoonstellingen over een bepaald thema.

De kersttijd is een periode, die om aandacht vraagt. Er komen een aantal toepasselijke lappen. Uiteraard bestaat haar werk niet alleen uit merklappen. Er is zo veel meer. Dat kunt u op deze tentoonstelling ook zien.

Het begint altijd met een verhaal over een belevenis of een bepaald thema. Dat gaat een eigen leven leiden in haar gedachten. Op een gegeven moment kristalliseert een en ander zich uit in een werkbaar idee en daarna komen de uitwerking en de vormgeving. Eerst wordt er op papier een schetsontwerp getekend. Twee van deze ontwerpen worden op de tentoonstelling getoond. Zij geven een idee van Anks werkwijze.

Van het naadje en de kous – handwerken op school
Activiteit : Museum
Waar : Nationaal Onderwijsmuseum Burgemeester de Raadtsingel 97 3311 JG Dordrecht
Openingstijden : maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur
Periode : 24 juni 2017 - 20 mei 2018

Tot 1974 was handwerken voor meisjes een verplicht vak op de lagere school. Sommige leerlingen maakten er hun beroep van. Alles begon op school, met het vele uren oefenen van de handwerktechnieken. Breien, borduren en naaien. Met vaak een schitterend resultaat, herkenbaar voor de tijd. Nu weer helemaal hip.

Van het Naadje en de Kous toont een diversiteit aan mooie en sprekende voorbeelden van dit ‘retro’ handwerk; van merklappen tot speelbroekjes. Een genot voor iedereen die handwerkt of gewoon benieuwd is naar de ontwikkeling van het vak handwerken op school.

Zie de website van het museum (klik hier).

 

 

Galerie de Ganzerik
Activiteit : Cursus
Waar : Galerie de Ganzerik, Leyepoel 2, 8625 HT Oppenhuizen
Openingstijden :
Periode : najaar 2017

Cursussen/workshops:

Cursus Creatieve Naaldkunst
docenten: Marijke Hoek en Marina Verboom
U kunt tijdens een dagcursus een lap schilderen en met een weekendcursus gaat u hiermee aan de slag.

Meer informatie en opgeven : www.galeriedeganzerik.nl

Bloemen bloeien op papier
Activiteit : Museum
Waar : Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Openingstijden : di t/m zo 11 - 17 uur
Periode : 30 april t/m 8 oktober 2017

bloemenOp zaterdag 17 juni houdt Diny Gerards-Mensink een lezing in Museum de Kantfabriek in Horst over historische handgekleurde borduurpatronen. De bloemrijke patronen stammen uit de tijd dat het drukken van afbeeldingen in kleur nog niet bestond. Uit een tijd bovendien dat het borduren van kleurrijke, lieflijke taferelen razend populair werd na een periode van veel onrust; de Biedermeiertijd (1815-1848).
De lezing is onderdeel van de expositie Bloemen Bloeien op Papier.
In het middelpunt van de expositie staan de handingekleurde borduurpatronen uit de collectie van de Familie Landwehr-Vogels. Bovendien is deze expositie de kick-off van onshet project ‘Blijvend Borduren‘ waarin een moderne borduurmachine wordt aangekocht om deze historische borduurpatronen op een nieuwe manier toe te passen op ecologisch verantwoorde wijze. Verder worden werkstukken van een wedstrijd, met deze borduurpatronen als uitgangspunt, getoond.
Diny Gerards-Mensink (lid van vereniging MerkWaardig) deed uitgebreid onderzoek naar de handingekleurde borduurpatronen en schreef er diverse artikelen over in Handwerken zonder grenzen. Zij beschreef en digitaliseerde de gehele collectie Landwehr-Vogels. Deze is te bekijken op http://regionaalarchiefrivierenland.nl. Mede door haar privé verzameling oude patronen, tijdschriften en boeken mag zij als een autoriteit beschouwd worden over dit onderwerp. Zij zal ook een belangrijke inbreng hebben bij het samenstellen van de expositie en zal deze completeren met stukken uit haar eigen collectie. Ook zal zij tijdens de tentoonstellingsperiode lezingen geven.

Meer informatie : www.kantfabriek.nl

Kostuummuseum De Gouden Leeuw
Activiteit : Museum
Waar : Kostuummuseum De gouden leeuw, Langestraat 48, 9804 PL Noordhorn
Openingstijden : do t/m vr van 13 - 17 uur
Periode :

Getoond wordt bijzonder borduurwerk in relatie tot Noord-Nederlandse streekdracht uit de periode 1700-1900 uit eigen collectie.
Ook de merklappen geborduurd door Hylke Pilat-Post worden getoond.
Meer informatie : www.degoudenleeuw.nu