Selecteer een pagina

Activiteiten

Filter activiteiten

Activiteit soort :
Zoeken :
Tentoonstelling “Licht en Schaduw”
Activiteit :
Waar : Mariakerk Bears (Frl)
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 13.00 - 17.00
Periode : juli, augustus, september 2018

Damastweversgilde

Denkend aan damasten zie ik wit tafellinnen, glanzend gemangeld zodat het strijklicht verrassende voorstellingen te voorschijn kan toveren. Ik zie de rijkdom van zijden behang en bekleding, waar langs de weelderige rokken van de dames strijken. Ik zie flakkerend kaarslicht, olielampen, gaslicht en dan opeens het harde elektrische licht en het ritmische geluid van het aanslaan van riet en doortrappen van binding en patroon op het Jacquard getouw.

Verleden tijd, een romantische droom

Mechanische weefgetouwen spuwen de meters stof in snel tempo uit, alleen het vast knopen van gebroken draden is handwerk gebleven. Is dat zo slecht? Nee, het was keihard werken in de weverij, zwaar lichamelijke arbeid.

Maar toch is er ook heimwee naar het ambacht, naar de kennis die verloren lijkt te gaan.

Gelukkig zijn ze er nog: speciale getouwen om damast op te weven, ooit ontworpen voor het thuis weven van linnengoed en zijn ze er nog: weefsters die ruimte hebben gemaakt om zo’n groot getouw te plaatsen en het ambacht in ere te houden.

We zijn met weinig, want het trekken van het patroon om daarna een paar slagen te weven kost tijd, het is een langzaam proces, maar als het ontwerp/ de tekening stukje bij beetje onder onze handen te voorschijn komt is er de rijke beloning.

Dan is er nog de opwinding van het vernieuwen binnen de traditie. Wij kunnen nu ontwerpen op de computer, hebben daardoor een breder scala van mogelijkheden. Ook het trekken van het patroon kan op 1 getouw(TC) al door de computer gebeuren.

Wij willen die beloningen, de voltooide damast weefsels, graag tonen aan al die liefhebbers van textiel, van weven en dus hebben we als Damastweversgilde een tentoonstelling georganiseerd met als onderwerp: Licht en Schaduw.

En omdat Leeuwarden/ Friesland de culturele hoofdstad van Europa is dit jaar en damast daar een onderdeel van hoort te zijn, vindt die tentoonstelling plaats in de kerk van Bears, een klein terpdorp,waar ooit de Uniastate stond, nu nog te zien in contouren, onder de rook van Leeuwarden en wel in de maanden juli, augustus en september. De tentoonstelling gaat daarna door naar Zwitserland, Estland, Zweden en Duitsland om ook daar de belangstelling voor thuis weven van damast weer aan te wakkeren.

Als extra is er in Bears drie keer de mogelijkheid om de boeiende lezing van Netty Weenink: “Damast uit de kast” bij te wonen. Lezing en tentoonstelling zijn gratis te bezoeken.

Lezing: “Damast uit de kast” door Netty Weenink

zondag 15 en 29 juli, 12 augustus: 14.30

Natuurlijk/Kunststof
Activiteit :
Waar : Het Arsenaal 1309, grand Café en Restaurant, Kloosterstraat 15 6981 CC Doesburg telefoon 0313 475863
Openingstijden :
Periode : 3 september t/m 29 oktober 2018

“geïnspireerd door Hundertwasser”, uitgevoerd in diverse plastics, gemaakt door Cisca Anthonisse

Textielkunst Nu is een groep vrouwen die onder de vlag van Vrouwen van Nu, zich bezig houdt met beeldende vormgeving in textiel.

Voor deze expositie laten zij zich inspireren door het thema natuurlijk/kunststof. Door te borduren, vilten, quilten, breien, haken of kantklossen met onder andere wol, katoen en zijde maar ook met plastic, nylon en andere kunstmatig geproduceerde materialen is een zeer afwisselende en soms verrassende collectie aan werkstukken ontstaan.

Sterke staaltjes
Activiteit :
Waar : Museum Nagele, Ring 23, 8308 AL Nagele
Openingstijden : donderdag t/m zondag, 13.00 – 17.00 uur
Periode : 3 juni tot en met 26 augustus 2018

Contrast is het verschil tussen tegenstellingen en het thema voor een verrassende ‘fiber art’ tentoonstelling door de kunstenaarsgroep QS2 in Museum Nagele.

Licht-donker, vintage-nieuw, zacht-hard, aaibaar-stekelig zijn voelbaar gemaakt met vilt, stof, plastic, ijzerdraad of papier, in plat en ruimtelijk werk. De elf leden van QS2 zijn vijftien jaar bij elkaar, ze zien hun diversiteit als drijvende kracht voor kruisbestuivingen. QS2 heeft haar wortels in de textielkunst, ze verkennen het thema contrast met de vrijheid die de groep eigen is. QS2 is duidelijk méér dan alleen maar de som der delen.

De opening is op 3 juni om 15.00 uur en zal worden verricht door Monika Auch, beeldend kunstenares, publicist.

Aan deze tentoonstelling doen mee: Hilly Binksma-Martens, Inge Bosman, Jansje Dane, Ria Demarteau, Liesbeth Klein, Marijke Maijer, Marijke Ouwehand, Liesbeth Ouwerkerk-Noordam, Mieke Plug, Martha de Vos-Hunneman en Grietje van Wijk.

www.museumnagele.nl

www.qs2textielgroep.nl

Schone Borduurkunst
Activiteit : Museum
Waar : Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes
Openingstijden :
Periode : 28 april tot 28 oktober 2018

Merklappen en borduurwerken van onze Vlaamse Lapzussen

Een internationale tentoonstelling van de collectie merklappen van de Lapzussen uit Kontich, België. De Lapzussen zijn verbonden aan de Koninklijke Kring voor Heemkunde van Kontich. Het Historisch Museum de Bevelanden te Goes is trots om deze bijzondere collectie van de Lapzussen in Goes te kunnen presenteren van 28 april tot 28 oktober 2018. De succesvolle lapzussengroep bestaat nu ruim 10 jaar en telt ca. 30 leden. De Lapzussen staan voornamelijk bekend om hun zeer kleurrijke en gevarieerde en zeer fijne werk.

Lapzussen

De Lapzussen zijn een merklappengroep die in 2004 door Hilde Schollen werd opgericht op vraag van enkele dames voor wie merklappen maken geen hobby, maar een passie was. De groep startte met 14 leden. In 2005 kregen ze een prachtige naam: ‘Lapzussen’, met dank aan bestuurslid Chris Claes. In 2014 vierden ze het 10-jarig bestaan. Ondertussen zijn ze met een 30-tal. Ze noemen zichzelf geen handwerkclubje, maar wie nooit borduurde wordt met raad en daad bijgestaan door ervaren borduursters. Onder andere over symboliek, opspannen, oude technieken en materialen. Ze leerden steken maken die nu wat uit de mode zijn zoals diverse stoppen en de rococosteek.

Borduurlint voor de vrede
Activiteit :
Waar : ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant , gevestigd in pakhuis Koophandel aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden
Openingstijden : Woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. In juli, augustus en september ook op dinsdag open van 13.00 – 17.00 uur.
Periode : Van 2 mei 2018 tot en met 30 december 2018
Herinnering aan prinses Maria Louise van Hessen Kassel 1749
Geborduurd voor Leeuwarden culturele hoofdstad 2018

Het borduurlint voor de vrede is een herinnering aan prinses Maria Louise van Hessen Kassel, prinses van Europa en stammoeder van ons huidige vorstenhuis.
Geborduurd voor “Leeuwarden culturele hoofdstad 2018” door meer dan 300 dames.

Herinnering aan prinses Maria Louise van Hessen Kassel 1749. Op 20 mei 1749 schreef prinses Maria Louise een brief aan haar vriendin Henriëtte van Nassau -Zuylestein. Wij weten uit briefwisseling met haar vriendin Henriëtte van Nassau -Zuylestein dat beide dames graag handwerkten. Vanaf 1740 was heel Europa in oorlog, namelijk de Oostenrijkse successieoorlog. Ook toen was de roep en hang naar vrede groot. In 1748 eindigde de oorlog met de vrede van Aken. Als de vrede getekend is stuurt Maria Louise in 1749 aan Henriëtte een staaltje op van haar borduurwerk. Het was een lint dat de vrede weergaf.

Geborduurd voor Leeuwarden culturele hoofdstad 2018. De tijd is anno 2017 nog niet erg veranderd. Ook nu lijkt mij een lint van de vrede, een lint van verbinding heel wenselijk. Ook nu nog een actueel thema in Europa. In het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 willen wij proberen een statement neer te zetten voor de vrede, verdraagzaamheid en verbinding. Met meer dan 300 dames hebben we een hedendaags lint voor de vrede geborduurd. Dit lint , ongeveer 75 meter lang, is te zien vanaf 2 mei 2018 in het Andere Museum van Oldtimer tot Kant, Oostersingel 8 te Leeuwarden.

Voor meer informatie over het borduurlint voor de vrede kunt u contact opnemen m
met Mayken Geersing- Dominicus , email : mjdominicus@hotmail.com

Hoe komt u er?

Het museum is goed te bereiken vanaf het NS-station Leeuwarden. Lopend ongeveer 15 minuten. Per bus, stadslijndienst 8, uitstappen bij de halte Oosterkade( Vlietsterbrug).

Komt u met de auto volg dan de borden van de parkeergarage Hoeksterend. Vanuit hier is het enkele minuten lopen. Parkeren kan ook bij het museum, hier geldt de blauwe zone.

En verder…

Groepen op afspraak.
In het andere museum van oldtimer tot kant is veel te zien. Het museum omvat een collectie oldtimers, meccano, radio’s, fototoestellen en een grootspoortreinbaan. Tevens is er een collectie textiel omvattende kant, kant materialen merklappen en naaigerei. De 18e -eeuwse stijlkamer gewijd aan Maria Louise van Hessen-Kassel, laat u de 18e -eeuwse kanten zien die ook zij aan haar kleding droeg.
Voor meer informatie zie de website: www.museumpakhuiskoophandel.nl

In Museum het Leids Wevershuis de expositie: ‘Tetraëder’
Activiteit : Museum
Waar : Museum Het Leids Wevershuis Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
Openingstijden :
Periode : Van 17 maart tot en met 29 april 2018

Ply split braiding (spitsvlechten) door Marijke Dekkers, weven door Annie Lavrijssen en Marina L. van Dobben de Bruyn

In plaats van gewoon vlechten, waarbij materialen over en onder elkaar gaan, worden bij ply-split braiding koorden door elkaar getrokken, waardoor samenhang in de werkstukken ontstaat. Deze techniek is de gemeenschappelijke basis van de drie kunstenaars. Elk ontwikkelde en specialiseerde zich in een eigen richting.

Marijke Dekkers

Marijke volgde de Ns opleiding (voor kunstnaaldwerk en handwerktechnieken) en diverse bijscholingen voor o.a. , weven, spinnen en ply-split braiding. Zij gaf jarenlang weeflessen door heel Nederland en schreef diverse artikelen in het blad Weven. Sinds 2004 vlecht Marijke objecten in de ply-split braiding techniek. Ze noemt haar objecten “Ruimte voor gedachten”. De rode draad in haar werken is een onzichtbaar vervolgverhaal, als gevolg van de weerkerende vraag: “Wat als…..?” Daaruit ontstaan ideeën voor nieuwe vormen, ordeningen, kleurencombinaties, structuren en garens.

Annie Lavrijssen-de Haan

Via de open weefopleiding bij “de WerkSchuit” te Gouda, diverse workshops en de HBO opleiding monumentale kunst te Arendonk, waarin zij in de hoogste graad afstudeerde, is Annie waar zij nu is.
Ze is niet iemand van verkwistingen en zal altijd streven om gebruikte materialen te verwerken. Annie’s creaties bevatten diverse technieken. Veel van haar werk bestaat uit toegepaste textielkunst.

Marina L. van Dobben de Bruyn

De kleurrijke dubbelweefsels van Marina worden gekenmerkt door hun grote dieptewerking. Haar nieuwe uitdaging is om dit ook in zwart-wit te bereiken, maar af en toe kan ze het toch niet laten om kleur te gebruiken. Ze blijft haar abstracte vormentaal gebruiken met af en toe een vleugje herkenbaarheid. Ze wordt daarbij geholpen door haar bouwkundige achtergrond aangevuld door de 3 jarige Open Weefopleiding in Gouda o.l.v. Marijke Dekkers in de jaren negentig.

Vanaf zaterdag 17 maart (13.00 uur) is iedereen van harte welkom om de tentoonstelling te komen bekijken.

Tijdens de expositie zal elk weekend en op afspraak één van de kunstenaars aanwezig zijn.

Tot en met 11 maart, met uitzondering van 10 maart, kunt u nog de huidige expositie komen bekijken: ‘in het Licht van de Godin’ door textielkunstenares Joke Hardenbol.

Meer informatie:

Museum Het Leids Wevershuis

Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden

www.wevershuis.nl