Selecteer een pagina

Activiteiten

Filter activiteiten

Activiteit soort :
Zoeken :
Lezing tradities in Oekraïens handwerk
Activiteit :
Waar : Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst
Openingstijden :
Periode : Zondag 18 maart 2018

Lezing tradities in Oekraïens handwerk

“Onderweg” expositie over textiele reisherinneringen in Museum de Kantfabriek

Wie onderweg is, neemt vaak een tastbare reisherinnering mee voor thuis. Museum de Kantfabriek verzamelde een bijzondere collectie textiele reisherinneringen die niet alleen interessant zijn vanwege hun herkomst, schoonheid en de gebruikte handwerktechnieken. De souvenirs hebben elk hun bijzondere reisverhaal. Het maakt de expositie boeiend voor liefhebbers van reizen, vreemde culturen, kunst, handwerken en textiel. Op zondag 18 maart is er een lezing over tradities in Oekraïens handwerk door Hilde van Vlaanderen.

Wereldwijde reisherinneringen, culturen en handwerktechnieken

De nieuwe expositie “Onderweg” in Museum de Kantfabriek laat bijzondere textiele voorwerpen van over de hele wereld tot leven komen. Ieder meegenomen souvenir zegt iets over de reis die is gemaakt, de belevenissen en over de persoon zelf. Bezoekers worden tijdens de fraai vormgegeven tentoonstelling meegezogen in landen, culturen, avonturen en emoties. De objecten roepen herinneringen op aan reizen die de bezoekers zelf maakten. Los van de getoonde verhalen, geeft de tentoonstelling een overzicht van overeenkomsten en verschillen in tradities, vormen en toegepaste technieken over de hele wereld. De kledingstukken, doeken, hoofddeksels en kunstvoorwerpen zijn stuk voor stuk bijzonder als het gaat om uitstraling, ontwerp en de toegepaste handwerktechnieken. Zo zijn er oude en juist moderne objecten te zien uit Scandinavië, Oekraïne, China, Mexico, IJsland, Tibet, Indonesië en Staphorst. De inzendingen zijn afkomstig van een verscheidenheid aan personen. Ook dat maakt de tentoonstelling interessant.

Oekraïense handwerktradities door reisexpert Hilde van Vlaanderen

Op zondag 18 maart organiseert Museum de Kantfabriek een extra lezing. Hilde van Vlaanderen, expert in reizen door Oekraïne en Rusland en deelnemer in de tentoonstelling Onderweg, vertelt over de tradities van handwerken in dit land. Ze gaat in het bijzonder in op haar roesjniks en vertelt over pisanki. Lange winters en grote afstanden in Oekraïne, maakten dat vrouwen tijd hadden om allerlei gebruiksvoorwerpen voor hun eigen huwelijk en dat van hun kinderen en kleinkinderen te maken. Beroemd zijn de Oekraïense ‘roesjniks’, een langwerpig geweven doek met borduurwerk of haakwerk. Afhankelijk van de streek is er een grote variatie in kleuren en thema’s. De doeken hadden een praktische en een emotionele waarde. Ook de kleding werd rijk versierd. Een ander bekend voorwerp zijn de ‘pisanki’, beschilderde eieren, waarbij de verschillen in kleuren en motieven onuitputtelijk lijken. De mannen hielden zich bezig met houtsnijwerk zoals schalen, onderzetters, borden en sierdoosjes.
Meer informatie
Wegens succes heeft Museum de Kantfabriek haar expositie ‘Onderweg’ verlengd tot 15 april 2018. Museum de Kantfabriek, aan de Americaanseweg 8 in Horst laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. Voor zondag 18 maart geldt een kleine toeslag voor zowel museumkaarthouders als reguliere bezoekers. Meer informatie www.museumdekantfabriek.nl.

3 VRIENDINNEN UIT BELGIË EXPOSEREN STORM AT SEA
Activiteit :
Waar : Kerkstraat 41 (hoek Langestraat), Blankenberge (België)
Openingstijden : van 10.00 tot 17.00 uur
Periode : di 24 juli t e m 30 juli 2018

In de historische ambiance van het monumentale oude stadhuisje in Blankenberge (België) exposeren Miki Horstman- Smit, Ada van der Mark- van Gaalen en Viviane van Nieuwkerk- Falleyn uniek patchwork, quilts, borduur- en haakwerk met een nautisch tintje.

Entree : Gratis.
Adres: Kerkstraat 41 (hoek Langestraat)
Blankenberge ( België).
Info: vvannieuwkerk@hotmail.com
Tel.nr: 0031 641085397.

Pronkrolweekenden
Activiteit :
Waar : St. Vitusholt 41, 9674 AG Winschoten
Openingstijden : van 13.30 - 17.00 uur
Periode : zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018; zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018; zaterdag 19 en zondag 20 mei 2018; zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018

Het Museum voor Naaldkunsten te Winschoten is opgehouden te bestaan en onze collectie bieden wij te kooop aan. Begin dit jaar hebben we besloten ook te stoppen met de textiel- en verzamelmarkten. Wat wél kan is dat u ons komt opzoeken.

Wij organiseren in het voorjaar van 2018 enkele “Pronkrolweekenden” en wel op

  • zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018 van 13.30 – 17.00 uur
  • zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 van 13.30 – 17.00 uur
  • zaterdag 19 en zondag 20 mei 2018 van 13.30 – 17.00 uur
  • zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018 van 13.30 – 17.00 uur

Wij zijn niet meer op afspraak open. U kunt ons dus niet op andere tijden dan hierboven bezoeken.

Behalve pronkrollen zijn er natuurlijk ook merklappen, waaronder zeer oude, fraaie naald- en kloskanten, handwerkgereedschappen en boeken te koop.

Ons adres is: St. Vitusholt 41, 9674 AG  Winschoten. E-mail: stevan.winschoten@live.nl.

Uitgaanstip

Bent u in deze weekenden verhinderd, dan kunt u onze kraam in het winkelcentrum “Het Rond” in Winschoten bezoeken. Dat winkeltje heet “Uw eigen kraam” en het adres is Venne 82, Winschoten, tel. 0597-850900. Openingstijden:

  • ma. 13.30 – 18.00 u.
  • di. – za. 9.30 – 18.00 u.

U kunt lekker snuffelen in de inbrengwinkel. En in Winschoten is het overal vrij parkeren. Ook in de parkeergarage achter de Venne.

Graag zien wij u een keertje in Winschoten.

Hennie en Sjoerd Stevan.

 

NEDERLANDSE KOSTUUMVERENIGING ORGANISEERT ANTIEK TEXTIELMARKT
Activiteit :
Waar : De Twee Marken, Trompplein 5 te Maarn
Openingstijden : 13 tot 16 uur
Periode : zaterdag 3 maart 2018

Liefhebbers en verzamelaars van antieke modekostuums en accessoires kunnen hun hart ophalen op de jaarlijkse Antiek Textielmarkt die de Nederlandse Kostuumvereniging op zaterdag 3 maart 2018 in Maarn organiseert. Ook onderdelen van diverse streekdrachten, kanten mutsen, sieraden en oude stoffen zijn te koop, evenals merklappen, borduursels en antiek tafellinnen.

Wie meer geïnteresseerd is in achtergrondinformatie vindt hier antiquarische boeken en nieuwe publicaties op het gebied van mode en streekdracht. Ook kunt u met uw vragen over bijvoorbeeld textielrestauratie terecht bij diverse deskundigen. Heeft u een oude japon uit grootmoeders kast of een stuk kant waarvan u de herkomst niet weet? Neem uw probleemstuk mee en wellicht wordt het probleem opgelost bij de vraagbaakstand.

,-De markt vindt van 13 tot 16 uur plaats in de Twee Marken, Trompplein 5 te Maarn. Entree € 5,-, tot en met 25 jaar € 1.

De markt is een activiteit van de Nederlandse Kostuumvereniging. De Kostuumvereniging verbindt kleine en grote verzamelaars, museumconservatoren, studenten en belangstellenden die zich vanuit hun beroep of hobby met kleding en kleedgedrag bezighouden: mensen met een passie voor kleding, van middeleeuwen tot hedendaagse haute couture. Naast de jaarlijkse Antiek Textielmarkt organiseert de vereniging themadagen en excursies. Voor meer informatie zie www.kostuumvereniging.nl.

Handwerkfair in Winterswijk
Activiteit :
Waar : Fletcherhotel te Winterswijk, Frerikshof 2, goed bereikbaar met openbaar vervoer
Openingstijden : 10.00 - 17.00 uur
Periode : 10 maart 2018

Handwerken Verbindt organiseert voor de zesde keer een handwerkfair met zeer uiteenlopende handwerktechnieken: van haken tot vilten, van breien tot vilten, van quilten tot borduren. Ook is er deze keer een modeshow, verzorgd door de standhouders met hun eigen gemaakte creaties.

Natuurlijk ontbreekt de tweedehands boeken- en handwerkartikelen kraam ook niet.

Voor verdere informatie zie de facebooksite van Handwerken Verbindt.

59e editie Expositie Handwerken en Textiele werkvormen
Activiteit :
Waar : Het Bonte Paard, Deventerweg 87, 7451 MC Holten – Dijkerhoek
Openingstijden : Woensdag 21 maart 2018: 10.00 - 21.00 uur. Donderdag 22 maart 2018: 10.00 - 17.00 uur
Periode : woensdag 21 en donderdag 22 maart 2018

De Handwerkcommissie van Vrouwen van Nu Overijssel organiseert op woensdag 21 en donderdag  22 maart haar Expositie Handwerken en Textiele Werkvormen 2018 op

  • Woensdag  21 maart 2018: 10.00 – 21.00 uur
  • Donderdag 22 maart 2018: 10.00 – 17.00 uur

Adres: Het Bonte Paard, Deventerweg 87,  7451 MC Holten – Dijkerhoek

Auto:  gratis parkeren

Toegangsprijs: €5,50

leden Vrouwen van Nu: €5,00

heren: gratis

zie website: www.vrouwenvannu.nl/overijssel