Selecteer een pagina

Activiteiten

Filter activiteiten

Activiteit soort :
Zoeken :
Tentoonstelling van Miniatuurquilts BUBBELS
Activiteit :
Waar : Apeldoorn, Dok Zuid
Openingstijden :
Periode : donderdag 22 maart tot en met zaterdag 24 maart 2018

In 2018 viert het Quiltersgilde haar 35-jarig jubileum.

De eerste tentoonstelling in dit feestelijke jaar is de Tentoonstelling van Miniatuurquilts. Met natuurlijk een toepasselijk thema: BUBBELS. Van donderdag 22 maart tot en met zaterdag 24 maart aanstaande vindt deze tentoonstelling plaats in Apeldoorn, Dok Zuid. Er zullen enkele quiltwinkels aanwezig en worden er diverse workshops aangeboden.

Actuele informatie kunt u ook vinden op onze website: www.quiltersgilde.nl en op Facebook: www.facebook.com/quiltersgilde.

Fine Art Photography van Gemmy Woud-Binnendijk
Activiteit : Museum
Waar : Museum de Kantfabriek in Horst
Openingstijden :
Periode : 17 december 2017 t/m 22 april 2018

Gemmy Woud-Binnendijk kwam in maart 2016 in Museum de Kantfabriek met de vraag naar mooi kant. Zij was net gestart met portretfotografie en zocht bijzondere attributen om haar modellen te kleuren. In de afgelopen anderhalf jaar later heeft zij een flitsende carrière gemaakt met shoots in de USA, Rome en Zuid-Afrika en met artikelen in magazines Vogue en ZOOM. Museum de Kantfabriek toont 30 foto’s en laat je kennismaken met haar fascinerend beeldend vermogen.

Dat Gemmy Woud-Binnendijk veel heeft geschilderd, is goed terug te zien in haar fotografie. Haar beelden van kinderen zijn opgebouwd uit diverse lagen, en de gedempte kleuren en de eenvoud van het licht doen denken aan de schilderijen van de 17e-eeuwse Hollandse meesters.

Ik probeer heel dicht bij het schilderen te blijven. Ik houd van de donkere, gedempte kleuren en de eenvoud van het licht in de schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters. Mijn schilderijen hebben dezelfde ‘moody’ stijl. Ik gebruik altijd maar één lamp en een reflectiescherm. De zogenaamde Rembrandt-verlichting zorgt al snel voor de dramatische sfeer die ik zoek. Hoewel ik in Photoshop nog van alles met het beeld doe, ga ik nooit zomaar schieten. Ik fotografeer altijd zo veel mogelijk naar het eindresultaat toe.” (ZOOM 2017)

Oude kunst, nieuw medium

In haar portretten gebruikt Gemmy Woud-Binnendijk onder andere de clair-obscur techniek. Deze techniek versterkt de licht-donker contrasten terwijl er weinig gebruik wordt gemaakt van de middentonen. Hiermee introduceert ze het dramatische effect in haar portretten die zo kenmerkend zijn voor de oude schilderstijl. Deze contrastrijke donkere en lichte tonen laat ze vervolgens vloeiend in elkaar overlopen met behulp van de Sfumato techniek.

Fine art Photography van Gemmy Woud-Binnendijk loopt van 17 december 2017 t/m 22 april 2018 in Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst. De expositie is kleurrijk en inspirerend voor iedereen die van modelleren en fotograferen houdt.

Museum de Kantfabriek laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio Horst zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. Meer informatie www.museumdekantfabriek.nl.

“Onderweg” – Textiele Reisherinneringen van Dichtbij en Ver Weg
Activiteit : Museum
Waar : Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst
Openingstijden :
Periode : t/m 15 april 2018

Wie onderweg is, neemt vaak een tastbare reisherinnering mee voor thuis. Museum de Kantfabriek verzamelde een bijzondere collectie textiele reisherinneringen die niet alleen interessant zijn vanwege hun herkomst, schoonheid en de gebruikte handwerktechnieken. De souvenirs hebben elk hun bijzondere reisverhaal. Het maakt de expositie boeiend voor liefhebbers van reizen, vreemde culturen, kunst, handwerken en textiel. Vanwege de grote belangstelling en enthousiaste reacties, heeft Museum de Kantfabriek de looptijd van haar nieuwe tentoonstelling verlengd tot 15 april 2018.

Bijzondere reisherinneringen, culturen en handwerktechnieken van over de hele wereld

De nieuwe expositie “Onderweg” in Museum de Kantfabriek laat bijzondere textiele voorwerpen van over de hele wereld tot leven komen. Ieder meegenomen souvenir zegt iets over de reis die is gemaakt, de belevenissen en over de persoon zelf. Bezoekers worden tijdens de fraai vormgegeven tentoonstelling meegezogen in landen, culturen, avonturen en emoties. De objecten roepen herinneringen op aan reizen die de bezoekers zelf maakten. Los van de getoonde verhalen, geeft de tentoonstelling een overzicht van overeenkomsten en verschillen in tradities, vormen en toegepaste technieken over de hele wereld. De kledingstukken, doeken, hoofddeksels en kunstvoorwerpen zijn stuk voor stuk bijzonder als het gaat om uitstraling, ontwerp en de toegepaste handwerktechnieken. Zo zijn er oude en juist moderne objecten te zien uit Scandinavië, Oekraïne, China, Mexico, IJsland, Tibet, Indonesië en Staphorst. De inzendingen zijn afkomstig van een verscheidenheid aan personen. Ook dat maakt de tentoonstelling interessant.

Meer informatie

‘Onderweg’ loopt nog tot 15 april 2018 in Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst. Museum de Kantfabriek laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. Meer informatie www.museumdekantfabriek.nl.

Merk- en stoplappen rond de Oosterschelde
Activiteit : Geen
Waar : Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes
Openingstijden : maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag* van 13.00 tot 17.00 uur. (*zondags gesloten van 1 november t/m 31 maart)
Periode : 8 december 2017 t/m 7 april 2018

Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont van 8 december 2017 t/m 7 april 2018 merk- en stoplappen van het Stadhuismuseum Zierikzee aangevuld met werk uit eigen collectie. Rond de Oosterschelde worden al generaties lang prachtige borduurwerken gemaakt. Reden om een aantal van deze werken, waaronder lappen uit de periode tussen 1740 en begin 1800, eens extra voor het voetlicht te brengen. Genealogie vormt de rode draad in deze tentoonstelling. Mede hierdoor komt de aandacht te liggen op het handwerkonderwijs en het begrip stoplap. Het museum is open van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag* van 13.00 tot 17.00 uur. (*zondags gesloten van 1 november t/m 31 maart)

“Merk- en stoplappen rond de Oosterschelde” is opgebouwd met een deel van de collectie van het Stadhuismuseum te Zierikzee, een aantal particuliere lappen uit Noord Beveland, en aangevuld met merk- en stoplappen uit de collectie van het Historisch Museum De Bevelanden.

Gezocht is naar de genealogische gegevens van de maaksters en hun families die in deze tentoonstelling, door middel van hun werk, hun eigen verhaal vertellen. Bij de zoektocht naar de herkomst van deze lappen is gebleken dat moeder (1743) en dochter (1771) bijvoorbeeld dezelfde motieven gebruiken. Voor de liefhebbers van antieke merklappen een unieke kans om deze met elkaar te kunnen vergelijken.
Ook een stukje onderwijs over het begrip stoplap wordt hierdoor belicht. Op een aantal lappen wordt naast de naam van de maakster ook de onderwijzeres genoemd. Daardoor wordt het handwerkonderwijs in het weeshuis van Zierikzee en Goes zichtbaar gemaakt.

Vrijdag de 13e – Westerbork
Activiteit : Museum
Waar : Meursinge – Hoofdstraat 48 – Westerbork - Drenthe
Openingstijden : donderdag 10.30 uur tot 17 .00 uur, vrijdag 10.00 uur tot 17.00 uur
Periode : 12 en 13 april 2018

68e expositie Handwerken en Textiele Werkvormen

Organisatie: Kenniscentrum Handwerken en Textiele Werkvormen, Vrouwen van Nu, Drenthe
12 april en 13 april 2018 wordt er in zalencentrum Meursinge te Westerbork een expositie georganiseerd door het Kenniscentrum Handwerken en Textiele Werkvormen.
Het Thema is “VRIJDAG DE 13e”

Op de expositie zijn prachtige werkstukken te zien uit de cursussen voor voorwerksters en gevorderde handwerksters in de technieken:

 • Oekraïens borduren, een verrassende kleurrijke techniek.
 • Vierkant van Duijvesteijn, in deze werkstukken is te zien hoe het vierkant van Duijvestijn op een verrassende manier is uitgewerkt in een borduurtechniek
 • Peruaanse handwerktechniek, de diverse variaties binnen het Peruaans handwerktechniek worden tentoongesteld, zoals breien- haken –vlechten en borduren

 

Verder werk van de diverse workshops:

 • Inspiratie ontmoetingsmorgen
 • Midwinterworkshop
 • Proeven aan Naaldschilderen
 • Kerstversiering van stro
 • Zentangle tekenen en borduren
 • Overlay crochet
 • Werkstukken van onze oproep werkdoekjes versieren

En niet te vergeten de quilts gemaakt door de leden van de verschillende quiltgroepen van de Vrouwen van Nu in Drenthe. Dit alles van het afgelopen handwerkseizoen 2017/2018.

Voor het komende winterseizoen, 2018- 2019  organiseert het Kenniscentrum Handwerken en Textiele Werkvormen diverse cursussen, workshops en themadagen voor leden en niet leden van de Vrouwen van Nu. Opgeven voor de workshops en de cursussen is mogelijk tijdens de expositie.

Tijdens de expositiedagen worden verschillende presentaties gegeven, waaronder het aanbod voor het komende seizoen.

De volgende zaken zijn met een stand aanwezig op de expositie:

 • Breibrink uit Annen met handwerkmaterialen www.borduurbrink.nl
 • Quiltatelier Cordi uit Groningen www.cordiatelier.nl
 • Wolstudio Fochteloo met vele soorten garens www.wolstudio .nl
 • Tevens een promotie stand van de Reiscommissie Vrouwen van Nu Drenthe

Het Kenniscentrum nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen op de expositie.
Laat u inspireren door de vele getoonde werkstukken.

 

entree: € 4,- leden Vrouwen van Nu en € 5,- voor niet leden
Locatie:

Het meisje in jezelf
Activiteit : Museum
Waar : Museum Het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
Openingstijden :
Periode : 18 november 2017 t/m 14 januari 2018

Kleding ontworpen, gevilt en gerealiseerd door Innan König-Wever

In 2013 kwam ze in aanraking met vilt. Door ziekte had ze een leven met paarden moeten loslaten en met vilt kwam er letterlijk weer kleur en veel mogelijkheden terug.

Freemotion en vilt, zeefdruk, monoprint, sjabloneren, indigo, verven en schilderen, shibori, boro, solubels enz. enz. Heerlijk, dit alles geeft mij de mogelijkheid om met vilt en zijde als uitgangspunt mijzelf te uitten. Dit in de vorm van draagbare kunst en accessoires.”

Centraal staat daarbij Vrouwelijkheid, het meisje in jezelf en de kunst van het trouw blijven aan haar. “Het meisje brengt mij in contact met mijn eigen diepere gevoel. Dat geeft mij rust, kracht, richting en blijdschap.”


De kleding in deze tentoonstelling zal gecomplementeerd worden met sieraden,
gemaakt door Karin Koudenberg (keramiste) en Corinne Rozental.

Corinne zegt zelf over haar eigen werk: “Elke kleur wordt een borduursel en samen met andere kleuren vormen zij een landschap waarin men eindeloos kan ronddwalen.
Deze landschappen van kleur zijn een versiering voor handen, kleding, haren of de oren van de draagster”. Verder: “groeien er bloemen, kruiden, bladeren en zaden in mijn kleine stukjes kunstmatige natuur. Zij wegen niets, gemaakt van textiel, kant, oude bloemversieringen, die samengevoegd kleine tuintjes vormen.
In haar, kleding, aan oren of handen, verfraait elk klein universum degene die het draagt en trekt het de aandacht van degene wier oog er op valt”.

Meer informatie: www.weverhuis.nl